Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Alex Ahrendtsens spareforslag truer Arkens samfundsgavnlige arbejde

Alex Ahrendtsen (DF), folketingsmedlem Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen slog i sin nytårstale kraftigt til lyd for, at vi skal gøre alt, hvad vi kan, for at integrere nydanskerne i det danske samfund. Dansk Folkepartis Peter Skaarup udtalte i en kommentar til statsministerens nytårstale, at de, som vil Danmark, dvs. de som tager den danske kultur til sig, er velkommen i Danmark. Det samme siger kulturminister Mette Bock, når hun flere gange har udtalt, at formidling af dansk kunst og kultur er vigtig, fordi det skaber større sammenhængskraft i Danmark.

Det er både klogt og rigtigt set af de tre politikere, at der mere end nogen sinde tidligere er behov for at fokusere på formidling af kunst og kultur til alle, gammeldanskere og ikke mindst nydanskere, således at vi alle har et fælles, solidt værdigrundlag som basis for vores deltagelse i fremtidens samfund.

På Arken arbejder vi målrettet på at udbrede kendskabet til dansk kunst, kultur, tradition og demokrati til gammeldanskerne og ikke mindst til de nye borgere på Københavns Vestegn.

Andet end en tumleplads

Derfor er det da også i direkte modstrid med regeringens – og i hvert fald dele af Dansk Folkepartis – opfattelse af kulturens betydning for integration af nydanskere og udvikling af det danske samfund, når DFs Alex Ahrendtsen arbejder hårdt på at skade dette samfundsgavnlige arbejde ved at kæmpe for, at Arkens årlige statstilskud skal reduceres med hele 25 procent.

Alex Ahrendtsen ønsker, at Arkens fortælling om vor egen tid skal erstattes af en fortælling om Danmark som et nostalgisk tilbageblik til de gode gamle dage. Men det duer altså ikke at begrave hovedet i sandet og tro, at så eksisterer vor egen tid med dens muligheder og udfordringer ikke.

Museumsvæsenet skal ikke blot være et konfliktløst tilflugtssted fra livets tummel, hvor der serveres uforpligtende underholdning søndag eftermiddag.

Museet skal tværtimod – med udgangspunkt i de specifikke lokale forhold og behov – være et sted, hvor kunsten udfordrer de vante forestillinger, hvor mennesker mødes og frit debatterer fælles problemer, og hvor fortidens erfaringer sættes i perspektiv, således at det danske samfund bliver stadigt bedre rustet til at møde fremtidens politiske og kulturelle udfordringer – og ikke mindst de fantastiske muligheder, som fremtiden byder.

Det er det, der sker på Arken, og derfor gør statstilskuddet til kunstformidlingen lige præcis på Københavns Vestegn maksimal gavn i forhold til at realisere den politik, som statsministeren, kulturministeren og DFs Peter Skaarup har formuleret. En fastholdelse af det eksisterende statstilskud til Arken er imidlertid en forudsætning for at dette arbejde, som gavner udviklingen af et sammenhængende og dynamisk Danmark, kan fortsættes.

Christian Gether er museumsdirektør på kunstmuseet Arken.