Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Al magt til ‘Journalistisk Venstreparti’

Peter la Cour:80 procent af alle danske journalister ville stemme på rød blok, hvis der var folketingsvalg i morgen.

Peter la Cour, Forlægger, cand.phil. i samfundsfag Fold sammen
Læs mere

Det viser en ny undersøgelse, som fagbladet Journalisten offentliggjorde 10. maj. Danske journalister ligger endnu mere til venstre end deres kolleger i Norge og Sverige, hvor de tilsvarende tal er henholdsvis 57 procent og 77 procent.

De danske journalister befinder sig således opsigtsvækkende langt fra befolkningen som helhed i deres politiske holdninger. Kun 11 procent af journalisterne ville stemme på Danmarks største parti, Venstre, der for tiden har omkring 33 procent af alle vælgerne bag sig.

Man kan undre sig over, at resultatet af en så opsigtsvækkende undersøgelse ikke har givet anledning til tv-omtale, forsidehistorier og ledende artikler i alle de store danske dagblade. Det burde de naturligvis. For nyhedsformidling er magt. Men man kan roligt regne med, at bortforklaringerne er parat: Det er ikke nogen nyhed, vil påstanden lyde fra - ja ,gæt hvorfra - de selv samme journalister. Og jeg tror gerne på, at i hvert fald journalisterne ved det i forvejen.

Den virkelige forklaring er snarere, at det er en ubekvem virkelighed at konfrontere offentligheden med. Man må gå ud fra, at rigtig mange intetanende tv-seere og avislæsere (endnu) ikke forestiller sig, at de danske journalister ligger så massivt til venstre. Det er nok navnlig et problem for den såkaldt borgerlige presse. For det er svært at læse tallene anderledes, end at også her bliver de fleste af de daglige informationer sorteret, prioriteret, vinklet - og i nogle tilfælde fortiet - af venstreorienterede journalister.

De borgerlige aviser går alvorligt tilbage i oplag i disse år. Det hele kan næppe forklares med samfundsskabte ændringer i folks medieforbrug. Mon ikke også stadigt flere læsere mener, at deres hidtil borgerlige avis er blevet domineret af det, Ralf Pittelkow meget præcist kalder ’Journalistisk Venstreparti’?

Pressen er den fjerde statsmagt. Den vil gerne fremstå som politikernes retfærdige kontrollanter. Men pressen selv unddrager sig enhver demokratisk kontrol.Selvransagelse er et næsten ubekendt begreb blandt journalister, der som en slags broderskab for det meste holder hånden over hinanden og roterer mellem stillinger i alle dele af pressen.

Utilfredse eller kritiske læsere og abonnenter har ingen stemmeret her. Og dog! De kan jo bruge abonnementsopkrævningerne - deres ubetalte girokort - som stemmesedler med papirkurven som stemmeboks.