Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Afskaf feriepenge-systemet: Staten skal ikke hjælpe dig med at spare op til din ferie

Hedebølge ved Amager Strandpark juli 2006 og mange mennesker nyder badelivet. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Feriepengesystemet bør afskaffes, og folk bør i stedet have de 12,5 pct. feriepenge udbetalt som et tillæg til deres løn med det samme.

For arbejdsgiverne er feriepengesystemet irriterende og besværligt. Som borger er det irriterende, besværligt og umyndiggørende.

Med det nuværende system skal arbejdsgiverne holde øje med, hvornår feriepengene trækkes. Det gør bogholderiet mere besværligt og virksomhedernes økonomi sværere at overskue. For store virksomheder er det ikke noget egentligt problem. For små virksomheder er det med til at øge det bureaukrati og administrative besvær, som netop er små virksomheders værste fjende.

Som borger skal man hvert år underskrive en tro og love-erklæring på, at man holder ferie for at få sine egne penge udbetalt. Det er både spild af tid og barnepigestat af værste skuffe.

Folk kan udmærket spare op til deres ferie. Vi behøver ikke staten til at gøre det for os. Hvis folk er i stand til at spare op til at betale en ny bil, julegaver og tøj uden en statslig konto til det, kan de også spare op til at holde ferie. Systemet er udtryk for mistro til, at borgerne selv kan styre deres egne penge og er ikke voksne mennesker værdigt.

Uigennemskueligt

Der er i dag ganske få mennesker, som er i stand til at gennemskue deres årsopgørelse.

Der findes så mange forskellige skattesatser, fradrag og mellemregninger, at det er umuligt at forstå for de fleste. Feriepengesystemet er med til at gøre det værre og gør det svært at gennemskue, hvor meget man reelt tjener.

Tilhængerne af feriepengesystemet vil hævde, at det giver virksomhederne likviditet, fordi feriepengene trækkes fra virksomhederne lidt senere end lønnen. Det havde muligvis en betydning, dengang renten var høj. I dag er det en meget lille fordel for virksomhederne, som i hvert fald for små virksomheders vedkommende ikke kan opveje det administrative besvær. Det er et system, som kun bureaukrater kan holde af.

Det Konservative Folkeparti er tilhænger af at afskaffe feriepengesystemet. Som borgerlig bør man altid arbejde for at holde bureaukrati, administrativt besvær og umyndiggørelse af borgerne nede. Ellers er man ikke borgerlig, men statslig bureaukrat.

Feriepengene er det mest oplagte sted at starte, hvis man ønsker et mere simpelt skatte- og lønsystem, som borgere og virksomheder kan forstå, og som ikke påfører dem unødvendigt besvær og uigennemskuelighed.

Derefter kan vi tage fat på at få forenklet vores skattesystem med de unødvendigt mange skattesatser, fradrag og forskellige mellemregninger, som generelt gør det så umuligt at overskue.