Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Ældremad skal ikke bare overståes

Stadig flere plejehjem laver mad i eget køkken i stedet for at få den leveret fra et centralt storkøkken., skriver Berlingske 9.okt. 2015.Hjemmelavet mad til de ældre på Hvalsø Ældrecenter fotograferet torsdag den 8. oktober 2015. BV:Hjemmelavet mad til de ældre på Hvalsø Ældrecenter fotograferet torsdag den 8. oktober 2015. Jeanette skænker kylling med ratatouille og bådkartofler. (Foto: Mathias Løvgreen Bojesen/Scanpix 2015) Fold sammen
Læs mere

Vores forældre kom fra Indien til Danmark for over 45 år siden. Noget af det første, de lærte os, var at være taknemmelige. Vi skulle være taknemmelige over at være kommet til verdens allerbedste land. Og tag ikke fejl, vi har været taknemmelige lige siden og især gennem det sidste år, hvor vores kære far desværre blev alvorligt syg. Han har været indlagt på fire forskellige hospitaler, genoptræningscentre og igennem utallige undersøgelser og konsultationer. På det ene år er han gået fra at have den ene fod i graven til langsomt at komme tilbage til livet takket være behandling af dygtige og kompetente ansatte i vores udmærkede sundheds­system.

Der, hvor kæden dog pludselig knækkede, var, da han ud af det blå blev sendt hjem for at klare sig selv, til trods for at han ikke var klar til det. Han stoppede med at spise fra det ene øjeblik til det andet, blev langsomt underernæret og mistede lysten til livet samt appetitten på alt det, han før elskede.

Vi er sikre på, at det ikke mindst skyldtes den mad, han fik serveret fra kommunen. Det var ærlig talt den mest farveløse, uappetitlige, uinspirerede omgang uden nogen form for sjæl. Det undrer os i den grad, at nogle kommuner tror, at så snart man når en vis alder og skal have leveret sin mad fra det offentlige, så mister man al den glæde for mad, som man har ellers haft gennem hele livet.

Kommunerne skal huske, at kalorier ikke er det eneste, der betyder noget i det her regnskab. Vi ved alle, hvor vigtigt det er at kunne glæde sig til maden, duften, smagen og farverne i et måltid. Et måltid skal være noget, man ser frem til. Det skal ikke bare overstås. Sådan har vi andre det, og det stopper ikke, bare fordi man bliver gammel.

Brug penge på kvaliteten af måltidet

Vi mener, at det er uværdigt, og kommunerne kan ikke være det bekendt over for de ældre. Har de ansvarlige selv lyst til at sætte tænderne i flere dage gamle leverpostej- og æggemadder? Vakuumpakket mad eller ej så styrker det næppe de ældres appetit og livskvalitet, hvis de får serveret flere dage gamle rugbrødsmadder.

Vores far bor nu hos Sabeena og har fået både bedre livskvalitet og appetitten tilbage. Muligheden for at flytte hjem til sine børn er langtfra en mulighed for alle, og derfor må kommunerne sætte fokus på, hvordan man kan løfte kvaliteten af ældremaden, som Ældre Sagen også tidligere har gjort opmærksom på.

Kommunerne har gennem de seneste år fået tilført ekstra milliarder fra staten netop til ældreområdet. Måske er tiden kommet til at bruge nogle af de penge på netop kvaliteten af måltidet. I Danmark har vi nogle af verdens bedste kokke. Det er vi også dybt taknemmelige for. Mon ikke man kunne lade sig inspirere af dem? Man kan jo begynde med lidt salt og peber.

Sabeena Sareen er medlem af Liberal Alliance. Manu Sareen er medlem af Alternativet