Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Adam Holm: Selvfølgelig er jeg »racist«!

Forleden skrev jeg her i bladet en kronik om et emne, der ligger ikke bare mig, men adskillige andre på sinde, nemlig spørgsmålet om hvordan vold, ekstremisme og terror kan trækkes fri af islam.

Jeg kan desværre ikke bryste mig af at være leveringsdygtig i snuptagsløsninger og klare visioner for, hvordan denne på en og samme tid teologiske, politiske og kulturelle kamp skal udkæmpes. Af samme grund var teksten formuleret som et åbent brev til de muslimer, som ikke deler deres jihadistiske trosfællers militante ideologi.

Mit ærinde var at appellere til, at det åndelige grundlag, som terrorismen næres af, bør imødegås mere konsekvent af moderate muslimer. Det handler ikke om en rituel afstandtagen til terror, men om at gøre op med de korantekster og fortolkninger, der legitimerer den politiske vold. At kalde det et følsomt emne, er en pæn underdrivelse.

Jeg var dog indbildsk nok til at tro, at jeg havde formuleret mig så tilpas omhyggeligt, at hverken ordlyden eller budskabet kunne misforstås. Men ak, hvilken naivitet!

Ikke så snart var kronikken offentliggjort, før jeg i min indbakke fik en ramsaltet kommentar – læs: tilsvining – fra en yngre mand. Han var vred og udtrykte sin dybe skuffelse over, at en som jeg, som han angiveligt havde set som afbalanceret og nogenlunde upartisk, nu »havde overgivet sig til en højreorienteret dagsorden«. Og ikke bare det, men en dagsorden med »racistiske undertoner«.

Hvis jeg er racist

Heldigt for mig, at jeg var færdig med morgenkaffen. Ellers var den skoldhede bryg endt i mit skød af lutter ophidselse. Højreorienteret racist! Er kritik af en religion – eller rettere, af en politisk ideologi med religiøse rødder – udtryk for racisme?

Hvis det er tilfældet, så har racisternes begsorte garde fået tilføjet et kompagni af nye navne i skikkelse af bl.a. Naser Khader, Ayaan Hirsi Ali, Mona Eltahawy, Hamed Abdel-Samad, Salman Rushdie, Tahar Ben Jelloun, Kamel Daoud og Boualem Sansal.

Fælles for disse politikere, forfattere og intellektuelle er, at de bruger deres muslimske baggrund til en velfunderet kritik af dele af den religion, de er rundet af.

Eller tag Yahya Cholil Staquf. Måske ikke en kendt mand på vores breddegrader, men i hjemlandet Indonesien står han i spidsen for en sunnimuslimsk organisation, der angiveligt tæller 50 millioner medlemmer.

Staquf er ikke en Hr. Hvem som helst. Han stammer fra en slægt af imamer og retslærde, og ingen kan betvivle hans muslimske bona fide. I et interview med den tyske avis Frankfurter Allgemeine Zeitung, som også er optrykt i det amerikanske magasin Time (8. september), retter Staquf en bredside mod militante og radikale kræfter inden for den religion, han selv repræsenterer.

Så heftig er hans undsigelse, at man uden videre kunne føje ham til holdet af »racister«. Og hvorfor ikke også »islamofober«.

Om det siger Staquf:

»Vestlige politikere bliver nødt til at lade være med at foregøgle, at ekstremisme og terrorisme ikke har noget med islam at gøre. Der er en klar forbindelse mellem fundamentalisme, terrorisme og de grundlæggende antagelser i islamisk ortodoksi. Vesten må begynde at bevæge sig væk fra at stemple enhver diskussion af disse spørgsmål som udtryk for »islamofobi«. Eller vil nogen måske anklage mig, en islamisk kyndig, for også at være islamofob?«

Svaret på det spørgsmål er ret enkelt: nej. Ingen kan beskylde Staquf for at være andet end en bekymret og etisk bevidst muslim, der vil sin religion og trosfæller det bedste og følgelig efterlyser, at der bliver luget gevaldigt ud i den saudisk-finansierede ultrakonservative version af islam.

Hvis det er »racisme«, så er jeg også »racist«.