Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Årtiers fejlslagen politik danner baggrund for skyderierne i Københavns - det ansvar må vi alle leve med

Søren Pinds angreb på alle andre end regeringen - og især Socialdemokraterne - er ukonstruktivt og løser intet.

Pernille Rosenkrantz-Theil Pernille Rosenkrantz-Theil, Socialdemokratiet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Steen Brogaard
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det ville klæde Søren Pind at droppe den patetiske pegen fingre af, at alle andre end regeringen – og særligt socialdemokrater – har ansvaret for den verserende bandekonflikt, sådan som det fremgår i et debatindlæg i Berlingske torsdag. Hvad angår indholdet af Pinds konklusioner, har jeg svært ved at se, at de vil skabe andet end langt værre og langt farligere ghettoområder rundt omkring storbyerne i Danmark.

Lad mig begynde med ansvaret. Vores analyse og opfattelse er, at det er mange årtiers fejlslagen bolig-, social-, integrations-, arbejdsmarkeds- og retspolitik, der danner baggrunden for skyderierne i de københavnske gader. Vi har således vores del af ansvaret, ligesom alle andre partier og enkeltpersoner, der har været politisk valgt hen over de sidste fire-fem årtier, selvfølgelig har lod og del i de beslutninger, som leder os hen til det sted, vi er i dag.

Og det er trods alt en køn buket af partier og mennesker, der på tværs af valgperioder og strukturelle samfundsniveauer er med omkring det bord. Som tidligere justitsminister, borgmester, borgerrepræsentant og folketingsmedlem synes jeg, at Søren Pind må leve med sin del, ligesom vi andre må og gør.

Udover at ville fralægge sig ethvert ansvar, der har bragt os i den nuværende situation, konkluderer Søren Pind efter min mening helt fejlagtigt, når han opfordrer til at droppe de socialdemokratiske byggerier af flere billige og almene boliger i de store byer, særligt København. Han mener, at det skaber grobund for flere ghettoer, og at man i stedet skal bygge privat.

Jeg kan ikke lade være med at fundere over, hvor den gode Søren Pind egentlig forestiller sig, at de mindrebemidlede i hans byggescenario så skal bo?

For konsekvensen af at slagte byggeri af billige boliger i København, Odense og Aarhus vil jo være, at vi bevæger os i samme retning som eksempelvis Frankrig og Belgien, hvor der er gigantiske og helt tillukkede ghettoer i forstæderne, og hvor problemerne har vokset sig enormt meget større, end de har i Danmark.

Sociale udfordringer skal løftes i flok

Når vi fortsat vil bygge billige boliger i København, og når Frank Jensen til min store glæde kæmpede med næb og kløer (og lykkedes med kampen) for 25-procents-­reglen, der tilskriver, at der ved alt nybyggeri skal opføres 25 procent almene boliger, er det fordi, en blandet boligmasse er det bedste værn mod de gigantiske forstadsghettoer med dertil hørende totalt lukkede parallelsamfund, trøstesløshed og risiko for både eksplosion af bander og radikaliserede grupper.

Vi vil have en mangfoldig by, hvor det ikke kun er dem, der har råd til at lægge fire millioner kroner for en lejlighed, og hvor børnene kan få hver sit værelse, kan bo. Vi ønsker en by, hvor de sociale udfordringer løftes i flok og ikke blot af enkelte ildsjæle i Mjølnerparken, Vollsmose og Tingbjerg.

Vi skal omvendt af Søren Pinds rigmandsghettostrategi gøre op med de totalt segregerede byområder, hvor nogle børn vokser op blandt voksne, der stort set alle har udenlandsk baggrund og ingen tilknytning til arbejdsmarkedet, og hvor skolerne er delt op i udenlandske og danske og børnene derfor er sat bagud sprogligt, socialt og kulturelt på en måde, som hverken de eller samfundet kan være tjent med.

Så tak, Frank Jensen, for at kæmpe kampen for en blandet boligmasse.

Fødekæden skal stoppes

Men det giver også sig selv, at boligpolitik ikke gør det alene. I Socialdemokratiet mener vi, at der skal bygges videre på de tidligere bandepakker. Først og fremmest skal vi have langt mere politi i gaden, mobile politistationer og bedre overvågning – også af den digitale kommunikation mellem bandemedlemmer.

Hernæst vil vi have stoppet fødekæden ind i banderne ved at have en langt stærkere og mere konsekvent social indsats over for familier, hvor storebrødre eller fædre er bandemedlemmer, ligesom vi vil have det gjort strafbart i sig selv at rekruttere unge under 18 år til bandemiljøet.

Sidst, men ikke mindst, vil vi have flere bandemedlemmer bag tremmer, bl.a. ved at styrke vidnebeskyttelsen i bandesager. Endnu ved vi ikke, hvad regeringen vil, men forhåbentlig kommer der en dag, hvor den tager et initiativ.

Skal vi banderne til livs, kræver det, at vi på begge fløje påtager os vores del af ansvaret og ser i øjnene, hvad der er gået galt, også selv om vi selv sad for bordenden.

Det kræver, at vi ser på tværs af bolig-, arbejdsmarkeds-, integrations-, social- og retspolitik, på tværs af kommune/stat, og at vi tænker forebyggende, så vi ikke står med samme problemer i næste generation.

Og at vi helt kortsigtet får gjort noget ved skyderiet nu.

Det er ikke verdens letteste opgave at komme banderne til livs, men vi håber, at vi på tværs af de politiske skel kan droppe pegen fingre-retorikken og løfte opgaven.