Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Aarhus Universitet og den bekvemme myte om sjusk

Foto: Bo Amstrup

Tak til Berlingske for fortsat at grave i skandalen på Aarhus Universitet i forbindelse med landbrugspakken. Det er rystende at læse om de ansete miljøforskere, der på et hasteindkaldt armvridningsmøde på dekanens kontor en søndag formiddag kl. 10 pludselig bliver enige om, at de mener det modsatte af, hvad de hidtil har ment.

En kendt professor tør nu kun udtale sig om sagen gennem universitetets pressetjeneste. Denne historie slutter ikke her, for den har fået sit eget liv.

En detalje, som må undre os læsere, er det ubehjælpsomme sprog, der åbenbart er godt nok på landets næstældste universitet. At man helt har forladt normal tegnsætning, er en selvfølge. Men at disse vigtige universitetsbreve også er fyldt med elementære sprogfejl, der ville give røde streger i enhver 5.-klasse, er dog temmelig overraskende.

Således skriver dekanen til sine ledende forskere og professorer: »Vi er nød til akut at mødes«, »Vi er nød til at lave en sådan«, »Vi er nød til at kæmpe«.

En unavngiven forsker skriver til sine kolleger: »Morten spurgte indtil, hvornår vi kunne«, »Jeg sagde at vi arbejde på det«, »Såfremt vi kunne få redegørelsen færdig i morgen, vi idet betyde rigtig meget«.

En bekvem myte siger, at hvis man er dårlig til sprog, så er man til gengæld dygtig til fysik og kemi (og vice versa).

Dette er forkert.

Hvis man sjusker med sit sprog, er der stor sandsynlighed for, at man også sjusker med sin forskning.