Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

3F-formand: Dansk Byggeri ser syner

»De sorte skyer i horisonten skyldes, at der kommer til at mangle faglært arbejdskraft om ganske få år.«

11DEBPER-CHRISTENSEN-133454.jpg
Per Christensen Fold sammen
Læs mere

Med torden og lyn som bagtæppe beskriver direktøren i Dansk Byggeri, Lars Storr-Hansen, det danske samfund som værende på katastrofekurs i en kronik her i Berlingske 8. august. En katastrofekurs der kun kan undviges ved at gennemføre en række ulighedsskabende reformer, der hver især vil svinge pisken over lønmodtagere, og bygningsarbejderne i særdeleshed.

Intet er mere forkert. Den danske model er en bragende succes, fordi den netop bygger på tillid og troen på sammenhængskraft.

This template (BMExternalArticleBundle:Content\ExternalArticle:Embedded/small.html.twig) should be overridden!

Udfaldet kan udelukkende ses som en prøveballon for vennerne i Folketinget. Den branche, som Lars Storr-Hansen er arbejdsgiverrepræsentant for, buldrer nemlig derudaf for tiden.

Mange steder melder virksomhederne om fyldte ordrebøger, og krisestemningen er skiftet ud med en alvorlig bekymring for mangel på arbejdskraft. Ikke en hvilken som helst arbejdskraft, men kvalificeret faglig arbejdskraft.

De sorte skyer, som Lars Storr-Hansen ser i horisonten, skyldes derfor ikke, at Danmark er ved at falde fra hinanden og gå op i limningen. Ligesom en aggressiv reformkurs på ingen måde vil løse udfordringerne. For de sorte skyer i horisonten skyldes, at der kommer til at mangle faglært arbejdskraft om ganske få år.

Derfor handler det ikke om at svinge pisken over bygningsarbejderne, så det bliver endnu sværere at tiltrække og fastholde kvalificeret arbejdskraft i byggeriet.

Tværtimod skulle Lars Storr-Hansen gå i brechen for at gøre byggebranchen attraktiv. Her ligger nøglen i høj grad hos branchen selv. Så slipper Storr-Hansen også for at gå liberalistisk tiggergang på Christiansborg.

Tiden er ikke til at stille krav om politiske reformer. Tiden er til selv at komme med løsningerne.

Lars Storr-Hansen fremsætter selv fem forslag til reformer, der skal blæse de sorte skyer væk fra himlen og sikre vækst og fremgang.

Men hvis vi skal glemme det politiske rænkespil for en stund, så er her fem punkter, hvor arbejdsmarkedets parter selv kan sikre kvalificeret arbejdskraft i byggeriet:

Investér i efteruddannelse og opkvalificering, så vi kan løfte den store gruppe af mennesker uden en kompetencegivende uddannelse, så de kan tage det arbejde, der kommer.

Skab de lærepladser, der mangler i dag, så vi trygt kan anbefale de unge at søge en faglært uddannelse uden at skulle frygte, om der er en læreplads.

Styrk arbejdsmiljøet, så bygningsarbejderne bliver i branchen. I dag forlader halvdelen af alle bygningsarbejdere branchen før tid, og det skyldes i høj grad nedslidning.

Bekæmp social dumping, så vi ikke beder faglærte bygningsarbejdere om at konkurrere på vilkår, man ikke kan leve af. Det er ligetil at skrive et kædeansvar ind i overenskomsten.

Skab nogle ordentlige seniorordninger, så kan det være, at flere vil blive i job længere.

Løsningerne for byggebranchen ligger ligefor, og vi kan selv tage fat på dem, når vi om mindre end et halvt år sætter os over for hinanden ved overenskomstforhandlingerne.

Men det kræver, at Dansk Byggeri retter fokus mod byggebranchen og dropper mantraet om, at hvis vi bare svinger pisken endnu hårdere, så løser alt sig.