Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

34 hovedstadskommuner: Stigende udligning er dybt unfair

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Udligningen fra Østdanmark til Vestdanmark er kammet over og er blevet alt for høj. Ja, faktisk har den været voldsomt stigende gennem de sidste ti år.

I 2018 sender hovedstadskommunerne 13,3 mia. kroner til kommunerne i resten af landet. Det er en stigning på 90 pct. siden 2007 – en stigning, der er sket per automatik og – ganske tankevækkende – stort set uden, at Folketinget har taget stilling til, om det nu også er en god ide.

Denne voldsomme stigning i udligningen afholder dog ikke en række provinskommuner fra at kræve, at de skal have tilført endnu flere milliarder i udligning fra hovedstadsområdets kommuner. Og selv om vi gerne påtager os det ansvar, der følger med at være vækstmotor for hele Danmark, så er grænsen nået. Stigende udligning er dybt unfair over for hovedstadsområdet og urimeligt over for de fem-ti allermest udsatte kommuner i Danmark, som kan hjælpes bedre på andre måder end via det generelle udligningssystem.

Hjælp udsatte kommuner på anden vis

Sådan som udligningssystemet ser ud i dag, er det et alt for upræcist værktøj til at løse de reelt udsatte kommuners problemer. Og at ændre udligningen med dette formål er at skyde gråspurve med kanoner.

Fremfor at skyde med milliarddyre spredehagl, bør vi overføre færre penge gennem det overordnede udligningssystem og i stedet hjælpe de reelt udsatte kommuner direkte – f.eks. ved at målrette midlerne i den ordning, der hjælper kommuner med store underskud, fremfor at smøre det bredt ud over flertallet af kommuner, som vi gør i dag. I stedet for at stort set alle kommuner får krummerne, så giv i stedet til dem, der reelt trænger. Landsudligningen hverken kan eller skal løse den slags udfordringer.

Højere udligning fra øst mod vest rammer nemlig sygeplejersken, håndværkeren og deres børn, der bor i hovedstadsområdet. Det er på ingen måde rimeligt over for dem, at de skal betale endnu mere i skat for at flytte milliarder til resten af landet, som har lavere skat, højere service, og hvor familierne tilmed har 96.000 kroner mere i rådighedsbeløb om året end tilsvarende familier i hovedstadsområdet.

Så sænk udligningen fra øst til vest, stop forskelsbehandlingen af hovedstadsområdets borgere – og hjælp landets allermest udsatte kommuner på en mere effektiv måde.

Steen Christiansen er borgmester i Albertslund (A), og John Engelhardt er borgmester i Glostrup V). Indlægget er skrevet på vegne af de 34 hovedstadskommuner i samarbejdet Stop Forskelsbehandlingen Nu: Albertslund, Allerød, Ballerup, Brøndby, Dragør, Egedal, Fredensborg, Frederiksberg, Frederikssund, Furesø, Gentofte, Gladsaxe, Glostrup, Greve, Gribskov, Halsnæs, Helsingør, Herlev, Hillerød, Hvidovre, Høje-Taastrup, Hørsholm, Ishøj, København, Køge, Lejre, Lyngby-Taarbæk, Roskilde, Rudersdal, Rødovre, Solrød, Stevns, Tårnby, Vallensbæk.