Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

28 kommentatorer: Udenrigsministeren støtter sortlistning af Iben Thranholm

»Uanset hvad er det svært bekymrende, at alle, der forholder sig kritisk til den store indvandring, kan ende i EUs sorte register.«

Teolog, debattør og forfatter, Iben Thranholm. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bjarke Ørsted
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

EU opskalerer informationskrigen mod kritikere af unionen og masseindvandringen, og det bør vække bekymring. At vores udenrigsminister blåstempler EU-sortlistning af debatindlæg gør ikke sagen mindre foruroligende.

Et indlæg af debattøren og teologen Iben Thranholm er blevet sat på EU-indsatsgruppen East StratCom’s oversigt over russisk »fejlinformation« (altså propaganda). Hendes opinionsindlæg blev bragt i Russia Insider 30. oktober 2015. Indlægget problematiserer europæiske politikeres brug af det kristne næstekærlighedsbegreb som begrundelse for den lempelige indvandrings- og asylpolitik. Altså et normativt debatindlæg som så mange andre baseret på en række iagttagelser af og holdninger til det, der sker på kontinentet og i Mellemøsten i disse år.

Læs også: Katolik efter Price-hån: Danmark lider af en slags kulturel bulimi

Indsatsgruppen East StratCom er et EU-projekt, der har til formål at producere strategisk kommunikation, som dels modgår russisk »disinformation«, dels skaber et »positivt narrativ« om unionen (!). Projektets øverste chef er EUs udenrigschef Federica Mogherini – hende, der har udtalt, at »politisk islam« bør være en del af det europæiske billede.

East StratCom har ikke en egen hjemmeside, men leverer en række »produkter«, herunder hjemmesiderne »Disinformation Digest« og »EU versus disinformation«, der samler »falske nyheder«, ikke mindst om indvandring.

En gennemgående tendens på disse sider er, at kritik af migrantstrømmene, kritik af vold begået af indvandrere og kritik af EU udlægges som »Kreml-baseret« misinformation. Det præsenteres snedigt, så de facto falske nyheder (f.eks. at EU har nazistiske rødder) blandes sammen med ideologiseret kritik (det er »falske nyheder« at påstå, at EU har et ansvar for migrationskrisen).

Læs også: Iben Thranholm har fundet fred med at være i kamp

På den måde får læseren indtryk af, at det hele er (russisk) opspind. Hvilket dels er ukorrekt, dels medvirker til, at delegitimere selve fake news-begrebet, som kommer til at fremstå som kodeprog for EU-synkroniseret bias. Det bør modgås; ikke mindst fordi misinformation, herunder fra Rusland, faktisk udgør et problem for den politiske debat.

Men Thranholms indlæg er altså endt på denne EU-oversigt, hvormed hun indirekte anklages for at være Kremls udsending i Danmark. En meget alvorlig affære. Desværre lader det til, at udenrigsminister Anders Samuelsen (LA støtter dette – han har udtalt, at han er »enig i taskforcens vurdering af, at det udgør et typisk eksempel på Kremls narrativ om vestens moralske kollaps«.

Så hvis man skriver et debatindlæg, der tager udgangspunkt i Vestens moralske kollaps, er det problematisk. Eller hævder Samuelsen, at Thranholm er betalt af russerne for at sige bestemte ting?

Uanset hvad er det svært bekymrende, da det danner præcedens for, at alle, der forholder sig kritisk til den store indvandring, kan ende i EUs sorte register og, værre endnu, frames som konspiratorer for en fremmed magt.

Det, som EU de facto gør, og som Samuelsen altså støtter, er, ved hjælp af propagandalignende beretninger forklædt som sandhedssøgen at skabe en fælleseuropæisk fortælling, hvor kritik af islam og indvandring er udtryk for russiske løgne. Problemerne findes åbenbart ikke i virkeligheden; man vil hellere opvigle til konflikt med autokraten Putin end tage den åbne debat herhjemme.

I et skriftligt svar til Marie Krarup (DF) om sagen siger Samuelsen: »Regeringen og jeg synes, det er vigtigt, at man imødegår falske historier og forkerte udlægninger af, hvad der er virkeligheden.« Man fornemmer efterhånden, hvilke »udlægninger« der er accepterede, og hvilke som ikke er.

Har vi at gøre med EU-toppens seneste påfund for at samle de befolkninger, der i stigende grad ønsker sig fri for unionen; for at gøre islamkritik endnu mere risikabel; og for at vise, at der følger en straf med ikke at underlægge sig EU-toppens holdningsdiktater? Ironisk nok en form for sovjetisering af indvandringsdebatten på kontinentet – de totalitære undertoner er ikke til at tage fejl af, og perspektiverne for denne tilgang til den frie debat er mildest talt forstemmende.

Det kan kaldes meget, men liberalt er det ikke. Demokratisk er det vel knapt.

  • Debatindlægget er underskrevet af: Marie Krarup (MF for DF), Søren Espersen (MF for DF), Martin Henriksen (MF for DF), Jaleh Tavakoli (debattør), Nicolai Foss (professor), Suzanne Bjerrehuus (cand.jur.), Jesper Holm Frederiksen (befalingsmand i Hæren, konservativ debattør), Marie Høgh (debattør), Rune Selsing (debattør), Mikael Jalving (forfatter, debattør), Kasper Støvring (forfatter, debattør), Morten Uhrskov (historiker, formand for Dansk Samling), Mikkel Bjørn Sørensen (formand Nye Borgerliges Ungdom), Aia Fog, Jesper Bacher (sognepræst), Torben Bramming (sognepræst, forfatter), Jeppe Juhl (journalist), Katrine Winkel Holm (formand Trykkefrihedsselskabet), Johan Chr. Nord (valgmenighedspræst, cand.mag), Karen West (partiløs debattør), Bent Jensen (forfatter), Sten Vedstesen (sognepræst), Mikkel Scheel (civiløkonom), Daniel Fabricius (civiløkonom), Søren Hviid Pedersen (debattør), Claus Thomas Nielsen (sognepræst), Kuzma Pavlov (formand, KU København), Eva Selsing (debattør).