Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

15-årige Cecilie: »Hvorfor er det så farligt at mene noget?«

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I en alder af 15 år er jeg sprunget ud i noget så pinligt som politik. Det er ihvertfald det, jeg kan konkludere, at folk synes, det er.

Når jeg møder både jævnaldrende og ældre, ser de det som et tabu, når jeg siger, at jeg er konservativ. Men det er ikke engang det værste.

I min korte tid i politik har jeg selvfølgelig prøvet at trække andre unge med ned i sølet, og det har da også lykkedes mig, hvis det altså ikke lige var for deres forældre. Min erfaring har indtil videre været, at forældre helst ikke ser deres børn i de forfærdelige politiske organisationer.

Det vil altså sige, at flere af mine venner bliver holdt ude af politik, fordi deres forældre ikke kan lide deres ungers synspunkter, eller bare ikke kan lide politik generelt.

Er det virkelig det Danmark, som vi hylder og kalder demokratisk? Det går ud over min fatteevne, når vi fra barnsben får at vide, hvor fantastisk ytringsfrihed er, men lige så snart nogen har en holdning, prøver vi at forbyde det!

Jeg er taknemlig for, at mine forældre var fuldstændig ligeglade med, hvilket parti jeg blev medlem af, men jeg har veninder, der må lyve for deres forældre, bare for at kunne være politisk aktive. Andre veninder har valgt helt at være ligeglade med politik nu. Kan man virkelig bebrejde dem det?

Begge dele er lige skidt, og udelukkende fordi vi i Danmark ikke er så accepterende, som vi gerne vil virke. Hvad vil der ske i fremtiden med demokratiet? Når vi fra ungdommen får at vide, at vores holdninger ikke er velkomne?

Jeg kan ikke lade være med at tænke hvorfor? Hvorfor vil vores »voksne« hellere sætte sig imod end at være glade for, at vi rent faktisk vil gøre noget for vores samfund? Hvad ville der ikke ske, hvis vi allesammen var ligeglade? Om de synes, at unge skal blande sig udenom, eller forældrene ikke er enige i holdningerne eller simpelthen bare ikke forstår det og derfor forbyder det, skal jeg ikke kunne sige.

Men hvorfor er det så farligt at mene noget?