Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

10 bud til de kommende konfirmander

Konfirmationssæsonen står for døren, om lidt siger tusindvis af unge konfirmander ja til Gud, inden mange af dem bliver bestrøet af en gaveregn. Berlingske har bedt en række debattører om at skrive en kort tale til årets konfirmander. En af dem er forfatter og radiovært Michelle Hviid.

Michelle Hviid Fold sammen
Læs mere
Foto: Tine Harden

Sikke en ironi at skrive en belærende tekst om, at du ikke skal lade dig belære. Måske er livet en balancegang mellem gode og dårlige velmenende råd, og du er dommeren, der skal sortere shit og Chanel.

Det vil du lære, men først om 100 år. Voksne har typisk slået sig så gevaldigt på livet, at de vil forsøge at skærme dig fra nedturene ved at fortælle dig, hvad du skal og især ikke skal gøre. Det virker bare ikke.

Livet er en sinuskurve, i perioder er udsvingene så store, at de giver åndenød. Åndenød af lykke, sorg, glæde, skam, liderlighed og andet elementært. Prisen for turen på den lyserøde sky, er turen i kulkælderen. Og der er smukkere deroppe, når du har prøvet at ligge og skrige på et gulv med øjne blodskudte af sorg.

Det er vigtigere at lære at komme op, end det er at undgå at komme derned. For så virkelig at værdsætte alt det, man havde glemt, man skulle værdsætte.

Når du engang smider skoene for sidste gang, er det de øverste kurver, du husker. Sørg for, at der er mange, selvom de skal betales med sårbarhed, uvished og utryghed.

Lav et livsbudget. Hvor højt vil du op? Hvor langt er du villig til at falde? Eller vil du hellere være Mette Medium, spise fornuftigt og have praktiske sko?

Vid at dine forældre typisk elsker dig for højt til at kunne hjælpe dig livsklogt. De kan hjælpe dig praktisk, og det er ikke det, du ønsker dig.

Hvis du gerne vil have det fede liv, skal du skabe det selv. Det ringer ikke på døren en dag, og så er det fede liv leveret. Og hvad er det fede liv for dig? Det burde de have lært dig i skolen, men det tør virkelighedens hverdag ikke.

Lad mig dele en hemmelighed med dig. De mest interessante mennesker, jeg har mødt på min vej, dem der ved deres blotte tilstedeværelse holdt et spejl op foran mig, som fik mig til at tage mig selv alvorligt (på den sjove måde) – de var enten elendige til at gå i skole, eller har fine dyre uddannelser, som de ikke bruger.

Brug da energi på det, men ikke al din energi. Mine ti bud er:

1. Du må ikke stjæle et andet menneskes virkelighed med hverken løgn, fortielser eller misforstået konfliktskyhed

2. Vær naiv. Et menneske må stjæle din virkelighed én gang. Én gang.

3. Tilgiv. Mest dig selv og mest for din egen skyld. Husk at ingen snobber nedad. Heller ikke dig. Alle gør det bedste, de formår i enhver given situation, også selvom det ikke er godt nok.

4. Dyrk mere sex. Tal om sex. Leg med sex. Nyd sex. Leg med grænserne og sig fra. Regn med, at dit seksuelle univers og repertoire og lyst udvider sig i ca. 50 år. Du har god tid, og der er altid i morgen.

5. Leg. Leg hverdag. Dans ned af gaden, ræk tunge ad dem, der ligner smagen af piller.

6. Pas på din krop. Spis kagen, men løb så hjem. Du vil gerne selv kunne gå hen til din kiste. Du vil gerne vide, at hvad end der sker, gjorde du dig umage med din krop. Den skal kunne flygte, forføre, overgive sig, stå ret, slås og især transportere dig derhen, hvor du vil.

7. Penge er ikke virkeligheden. De lykkeligste stunder i mit liv var ikke de rigeste. Men penge muliggør verden, smagsoplevelser, rejser, verden.

8. Du skal altid ønske dig oplevelser og forære oplevelser, når dine basale behov er dækket. Ønsk dig en sweater hvis du fryser.

9. Vær tydelig. Det gør dit (og andres liv) meget nemmere. Hvordan skal folk vide, at du har brug for trøst, hvis de ikke må se dig være ked af det? Hvordan skal de vide, at du har brug for hjælp, hvis du skjuler dine behov bag stolthed? Jo mere vi viser af os selv, jo nemmere bliver livet. En dag viser du alligevel det hele og ved, at du er god nok, som du er.

10. Elsk. Først dig selv. Vær stolt. Blær dig. Anerkend dig selv og alle andre. Grin højst af dig selv, inviter selvironi ind i dit liv. Du er god nok. Du er kærlighed. Du vil få det dårligt, få lortedage, ligge søvnløs af skræk, og her vil ingen stimuli hjælpe dig. De vil højst tidsforskyde noget, du skal igennem. Træn dig træt og sulten. Spis klogt. Sov. Dæmonerne kan ikke lide frisk luft. Sund søvn er altid en god idé. Forfra. Og husk at lykken kommer i glimt. Livet bliver langt, hvis du leder efter den i store portioner.

Klik på de fem links i artiklen for at læse de øvrige konfirmationstaler.