Vores kulturliv risikerer at dø langsomt, hvis ikke vi begynder at håndtere restriktionerne mere langsigtet

Kulturlivet og restauranterne lider urimeligt meget under restriktionerne, som slet ikke er specifikke nok. Da vi hverken havde viden om sygdommen, vacciner eller testcentre var det fair nok at »male med den samme rulle«, men nu er det på høje tid, at myndighederne finder den fine pensel frem, så vi ikke slår flere erhverv og kulturen ihjel de kommende år.

Den omstillingsparathed, de hårdt ramte branche flere gange har vist, bliver desværre ikke afspejlet i myndighedernes brug af restriktioner, der kører efter det samme design som i 2020, mener Eva Svavars. Arkivfoto fra en koncert med bandet Loveshop på spillestedet Gimle i Roskilde, hvor Eva Svavars er bestyrelsesmedlem Jeppe Bøje Nielsen

Restauranter, festivaler og spillesteder har vist en gigantisk omstillingsparathed og detaljefokus i deres håndtering af sikkerhed for deres gæster under pandemien. De har investeret i ombygninger, ekstra rengøring, indført kontrolprocedurer for tjek af pas og indkøbt værnemidler til personale og gæster.

Den omstillingsparathed, som de hårdt ramte brancher har vist, afspejles desværre ikke i myndighedernes design af restriktioner, hvor man fortsat kører den simple one size fits all-metode som tilbage i marts 2020. Nu er det på tide, at myndighederne viser en større respekt for dansk kulturliv og oplevelseserhvervene ved at udarbejde mere langsigtede, strategiske, lokale og specifikke restriktioner. For pandemien vil tage mange år, siger eksperterne. Lad mig nævne et par eksempler på, hvordan de nuværende restriktioner kan ramme skævt: