Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Vores Dannebrog skal ikke udelukkende associeres med DF og halv-gråt hakket svinekød

Kendetegnende for Danmark er åbenhed, socioøkonomisk fleksibilitet og solidaritet med andre mennesker. Derfor bekymrer det mig, at indvandrere reduceres til objekter, der aldrig har skænket det en tanke at være en del af vores land.

Foruden klimakampen er jeg bekymret for den måde, vi herhjemme er begyndt at omtale flygtninge og indvandrere på. Derfor stemmer jeg på SF, forklarer Ida cecilie Kehler. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger / Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Til folketingsvalget 2019 stemmer jeg på SF. Det har aldrig været det parti, jeg har identificeret mig mest med. Første gang, jeg kunne stemme, var til folketingsvalget i 2014. Men folketingsvalget i 2019 er vigtigere end nogensinde. Valget i år er den unge generations valg.

Det er os, der skal leve inden for rammerne af de afgørende beslutninger, som bliver taget inden for de to vigtigste emner i år: indvandring og klima. Jeg stemmer på SF, fordi jeg ikke kan se mig selv repræsentere værdierne inden for den politiske udvikling i mit land. Som konsekvens af dette har jeg valgt at stemme mere venstreorienteret, end jeg gjorde til sidste valg; for at bekæmpe den anden ende af spektret, som jeg mener er langt fra at repræsentere de grundlæggende danske værdier.

Kendetegnende for Danmark er åbenhed, socioøkonomisk fleksibilitet og solidaritet med andre mennesker. Derfor bekymrer det mig, at indvandrere reduceres til objekter, der aldrig har skænket det en tanke at være en del af vores land.

Ida Cecilie Kehler Fold sammen
Læs mere
Foto: Ida Cecilie Kehler.

Omtalen har netop en afgørende betydning for, hvordan vi danskere opfatter »os«og »dem«, som cand.phil. Knud Lindholm Lau påpeger i bogen »Bare fordi at«. Her forklarer Lau, hvordan den generelle negative stemning over for indvandrere og flygtninge legitimerer ekstreme personers ønsker om at skille sig af med »dem«.

Rasmus Paludan repræsenterer på mest præcise vis den stigende legitimering i anvendelsen af begreber til at omtale indvandrere og flygtninge negativt. En anden afgørende udvikling inden for integration består i flere partiers ændrede syn på integration i takt med det stigende antal flygtninge.

Spild af embedsværkets kræfter

År efter år erstattes det ene integrationsudspil efter det andet med nye integrationsudspil, der har til formål at forhindre et multikulturelt Danmark. Det er spild af kræfter inden for vores embedsværk, og det repræsenterer ikke et langsigtet forsøg på at integrere.

Min anden bekymring er klimaet. Man kan i sin dagligdag meget nemt opfatte sin egen indsats mod klimaet som meningsløs, når man skal putte kyllingeben i grønne affaldsspande, mens gammelt vand fra kaffefiltre siver ud. Klimakampen er svær.

Vi unge har en forpligtelse, der er livslang; til at engagere os, råbe op og gøre massiv, offentlig opmærksomhed på verdens klimaforandringer med Greta Thunberg i spidsen som ungdommens internationale klimaopråb.

Danmark er et lille land, men vi har ikke andet valg end at vedblive i troen om, at vi betyder noget i det større perspektiv. Hvis ikke internationalt, så ud fra et skandinavisk perspektiv.

Danmark testes mere end nogensinde før i menneskelig ansvarlighed, og vores Dannebrog skal ikke udelukkende associeres med Dansk Folkeparti og halv-gråt hakket svinekød. Danmark er et land med omtanke, og derfor stemmer jeg på SF.