Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Vi skal have mest miljø og klima for pengene – ikke bare god følelse i maven

»Jeg er dybt imponeret over, at en 16-årig pige har formået at skabe en så stor bevægelse omkring et så vigtigt emne som klimaet og miljøet.« Fold sammen
Læs mere
Foto: JIM URQUHART
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Jeg tror, at de fleste efterhånden er klar over, at klima- og miljøkrisen er en af de største, hvis ikke den største, udfordring verden står over for lige nu. Vi ved ikke præcis, hvornår og hvordan det vil ændre verden, men vi ved, at det vil den.

Det kan være skræmmende, men det er afgørende, at vi bevarer fatningen, og handler velovervejet og rationelt.

Jeg har ligesom mange andre set Greta Thunbergs tale i FN. Jeg vil ikke bidrage til mudderkastningen mod hende. Jeg er faktisk dybt imponeret over, at en 16-årig pige har formået at skabe en så stor bevægelse omkring et så vigtigt emne som klimaet og miljøet.

Men Gretas tale til FN illustrerer meget godt, at klima- og miljøspørgsmålet ofte bliver overtaget af følelsesmæssige argumenter og dommedagsscenarier. Og bevares, følelser kan fungere meget godt i en tale. Men god politik bliver ikke skabt i hastværk på grund af følelser. God politik skal være velovervejet med langsigtede realistiske handlingsplaner, og allerhelst med brede politiske aftaler.

Jacob Jensen Fold sammen
Læs mere

Jeg tror faktisk, at de meget følelsesladede argumenter kan ødelægge mere, end det gavner. Jeg kan huske i december, at et tydeligt berørt medlem af Veganerpartiet stod ude foran et slagteri i Aarhus og sagde, at han ville føle det samme, hvis det var et barn, der var blevet slagtet. Jeg tror, at vi skal acceptere, at manden vælger ikke at spise kød, og at han føler med koen. Men jeg tror, at kæden hopper af for de fleste, når argumenter bliver så ekstreme og så langt ude, at man ligefrem sidestiller slagtning af køer og børn.

»Jeg tror ikke på, at vi kan redde kloden alene ved at spise mindre kød og flyve lidt mindre. Jeg tror på, at vejen frem er forskning.«


For jeg er sikker på, at langt de fleste danskere vil den grønne omstilling, men blot på en måde, så man ikke bliver kaldt morder, hvis man tager en pakke bøffer i køledisken i Brugsen.

Jeg tror ikke på, at vi kan redde kloden alene ved at spise mindre kød og flyve lidt mindre. Jeg tror på, at vejen frem er forskning og at skabe grøn vækst i samarbejde med vores virksomheder. Det skal ske med fokus på globale løsninger og samarbejde, for det nytter ikke meget, hvis Danmark som det eneste land lykkes med den grønne omstilling. Jeg tror på, at vi kan skabe en grøn omstilling, så vi skaber vækst og bliver rigere, hvor vi samtidig er med til at redde planeten.

Dansk Industri er netop kommet med sit bud på en handlingsplan til den grønne omstilling. Jeg kan se mange gode elementer i deres ambitiøse plan, som netop har fokus på at skabe en grøn vækst, så der skabes jobs i Danmark og velstanden øges samtidig med, at vi bliver grønnere. Jeg har svært ved at se argumenter imod det. For mig handler det om at få mest effekt ud af indsatsen – ikke at sikre en god følelse i maven.

Indrømmet, selv om Danmark ligger pænt foran i den grønne omstilling, så kan vi fortsat gøre mere.

Grundlæggende handler det om at få mest miljø og klima for pengene. Vi skal ikke lade følelserne herske i miljø- og klimapolitikken fremover. Vi skal lade de fornuftige rationelle synspunkter sejre.