Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

TV-programmernes »jeg har lige snydt lidt« er ødelæggende for vores madkultur

Vi laver mindre mad end nogensinde før i de danske hjem, og kogebøger som »Hverdagsretter på 30 minutter« og madprogrammer med et entydigt fokus på fremstilling og teknikker kan tage en del af æren. For det er ikke så mærkeligt, at flere tyer til færdigretten og mister selvtillid i køkkenet, når hverdagsretten tager 60 minutter i stedet for 30 minutter og resulterer i en kæmpeopvask.

»Den britiske TV-kok Jamie Oliver har haft stor succes med sin bog om at lave mad på under 30 minutter – og senest helt ned til 15 minutter. Yderst tillokkende koncept for de stressede hjemmekokke. Det koncept satte Madmagasinet på DR sig for at teste, og selvom opskrifterne var glimrende, var det fuldstændig umuligt at nå inden for tidsrammen,« skriver en række debattører. Fold sammen
Læs mere
Foto: ERIC THAYER

Der er i dag en overflod af madprogrammer på TV, lækre, stylede madbilleder fra hotte, nye restauranter på Instagram, og kogebøger om de nyeste madtrends udgives i ét væk.

I nutidens madprogrammer på TV og moderne kogebøger er der imidlertid vigtige og væsentlige mellemregninger, som ikke kommer med i de endelige udsendelser eller på madmagasinernes opskriftssider. Nok vækker madprogrammer som Maddysten og Masterchef interessen for madlavning, men der mangler for det meste langtidstænkning. Hverdagstænkning.

»Når de unge TV-runnere skal i gang med det bjerg af opvask, vi har efterladt, er kameraerne slukkede.«


For der skal nemlig ofte et hav af gryder og køkkenmaskiner i brug for at frembringe de lækre retter, som vi præsenterer på TV. Men når de unge TV-runnere skal i gang med det bjerg af opvask, vi har efterladt, er kameraerne slukket. En opvask, der vel at mærke vil føles helt og aldeles uoverkommelig i de fleste familier.

Den britiske TV-kok Jamie Oliver har haft stor succes med sin bog om at lave mad på under 30 minutter – og senest helt ned til 15 minutter. Yderst tillokkende koncept for de stressede hjemmekokke. Det koncept satte Madmagasinet på DR sig for at teste, og selvom opskrifterne var glimrende, var det fuldstændig umuligt at nå inden for tidsrammen – selv for programmets garvede kok – af den simple grund, at der ikke var taget højde for væsentlige trin såsom rengøring af køkkenmaskiner og redskaber undervejs eller rensning af råvarer.

Derudover krævede opskrifterne ofte en yderst velassorteret kolonialhylde eller udstyr, som simpelthen ikke er gængs i de fleste danske køkkener. »No wonder« at mange mister modet på at kaste sig over en af opskrifterne næste gang, der skal kokkereres til familien, og at vi i dag laver mindre mad end nogensinde før.

Gorm Wisweh Fold sammen
Læs mere

Katrine Klinken Fold sammen
Læs mere

Anika Madsen Fold sammen
Læs mere

Adam Aamann Fold sammen
Læs mere

Man kan sagtens tilberede et lækkert måltid fra bunden på kort tid i en presset hverdag. Men det kræver planlægning, forberedelse, basal viden om madlavning, gode råvarer og hvornår de er i sæson – hvor de i øvrigt smager bedst og er billigst. I et professionelt køkken har man en særlig rytme. Indkøb, klargøring af råvarer og selve udførelsen af køkkenarbejdet er nøje planlagt for, at så få ressourcer som muligt går til spilde. Den erfaring og de mange »snydetricks« skal vi kokke blive bedre til at dele ud af.

»Det er måske på tide, at kogebøgernes glansbilleder får lidt ridser, og at vi får lov at kigge med bag om kameraet...«


Det er måske på tide, at kogebøgernes glansbilleder får lidt ridser, og at vi får lov at kigge med bag om kameraet næste gang, der er bagedyst. Og nej, det er måske ikke lige så pænt og farverigt, men i det lange løb vil et mere realistisk billede af, hvad en »nem« hverdagsret kræver, give flere mod på at kaste sig ud i mere.

Måske vi skal droppe den klassiske »jeg har lige snydt lidt« i TV-programmerne og i stedet følge kokken, der skriver indkøbslisten, og høre hans eller hendes idéer til, hvordan skroget fra lørdagskyllingen kan blive til en fond og kødresterne til en hønsesalat. Lad os få lidt mindre glimmer i kogebøgerne og lidt flere tips til, hvordan vi får råvarer til at række længere og bjerget af opvask gjort mindre.

Gorm Wisweh er kok og iværksætter, Katrine Klinken er kok og kogebogsforfatter, Anika Madsen er kok og køkkenchef, og Adam Aamann er kok og TV-vært. De er alle medlemmer af en madtænketank nedsat af organisationen Madkulturen.