Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Turismen udfordrer København: Den rette regulering kan give bæredygtig turisme og balance i byen

Turismen er god for København, men den udfordrer, forurener og skaber ubalance. Derfor skal der laves regulering på syv konkrete områder.

»Men turismen udfordrer også København, den forurener, belaster klimaet og den skaber ubalance i byen. Dagliglivet presses, og hele kvarterer bliver omdannet til en kulisse og festplads, hvor der tjenes hurtige penge. Det skal vi finde løsninger på (...),« skriver Klaus Mygind og Sisse Marie Welling. Fold sammen
Læs mere
Foto: Sofie Mathiassen

København har oplevet et boom i turismen, og ifølge prognoserne ser det ud til, at der kan ske en fordobling af antallet af turister i København inden for de næste otte-ti år.

Den udvikling kræver omtanke og politisk handling.

Grundlæggende er vi tilhængere af en åben by og en åben verden, hvor mennesker mødes. Det privilegium at rejse ud har i mange år været en selvfølge for os danskere. Nu er den mulighed kommet for den rigeste del af Asiens befolkning. Det er positivt og helt rimeligt, at kan vi rejse ud, må andre også kunne komme til os. Samtidig kan vi også glæde os over, at vores by er blevet så attraktiv at besøge. København med cyklisme, rent vand i havnen, nye byrum og relativ stor tryghed i byen er et godt sted at besøge.

Klaus Mygind Fold sammen
Læs mere

Sisse Marie Welling Fold sammen
Læs mere

Men turismen udfordrer også København, den forurener, den belaster klimaet, og den skaber ubalance i byen. Dagliglivet presses, og hele kvarterer bliver omdannet til en kulisse og festplads, hvor der tjenes hurtige penge. Det skal vi finde løsninger på, samtidig med at vi fastholder, at vi er en åben by, og at det er positivt, at mennesker mødes, og at muligheden for at rejse ikke kun skal gælde os selv.

Vi må som politikere skabe balance i byen og sætte rammer, så turismen bliver bæredygtig. Vi skal undgå, at områder lukker sig om sig selv, så det kun er de formelle ejere, der har adgang. »Privat område – ingen gennemgang«-skilte skal vi ikke have flere af.

Vores bud på regulering er:

  • Etablering af hoteller skal fordeles ud over hele byen. De skal være stationsnære, så turister bruger kollektiv transport.
  • Byens kulturinstitutioner skal fordeles over hele byen, så andre områder bliver besøgt.
  • Turistbustrafik i Indre By skal begrænses. Turister skal bruge metro og cykler.
  • Krydstogtskibes forurening skal stoppes. Der skal sættes en dato for, hvornår krydstogtskibe skal bruge landstrøm og stoppe deres motorer, når de er i havn, for at få tilladelse til at besejle København.
  • Vi skal have et københavnerkrus med en pantordning, som genbruges af cafeer og kiosker, når der sælges drikkevarer »to go«.
  • Endelig har vi en lufthavn, som vil udvide fra 25 til 40 mio. passagerer. Det er dybt problematisk klimamæssigt og kræver en løsning på internationalt plan, der begrænser forureningen.
  • Turismens udvikling skal koordineres for hele hovedstadsområdet.

Hvem skal tage beslutningerne? Lige nu er det markedet, og det holder ikke. Beboerne skal direkte ind i beslutningsprocesserne om deres lokalområde, uden at det politiske niveau lægger ansvaret fra sig.

Er de nævnte udfordringer turisternes skyld? Nej.

De problemer, som vi har med druk, støj, affald, løbehjul og manglende hensyntagen er også vores egne problemer. Vi skal respektere hinanden bedre og lære at bruge vores byrum, så alle kan være der.