Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Du kan indsende forslag til kommentarer på debat@berlingske.dk.

Trump og det uforudsigelige – ny fase i USAs udenrigspolitik

Efter meldingen om at USA trækker sine tropper ud af Syrien og forsvarsminister James Mattis' afgang er usikkerheden omkring præsident Trumps politik så stor, at det er et alvorligt problem for USAs allierede.

I de seneste uger har Trump mistet henholdsvis sin stabschef og forsvarsminister, og flere har sagt nej til at blive stabschef. Det har fået USAs allierede til at frygte det værste. Særlig har den nu afgående forsvarsminister James N. Mattis stået som garant for USAs engagement med sine allierede i NATO. Fold sammen
Læs mere
Foto: Brendan Smialowski

Trump lovede under præsidentkampagnen, at han ville være uforudsigelig og ukonventionel. Det er han, og det har både givet ham succes på kort sigt, men er nu ved at underminere det, han bygger sit præsidentskab på – genskabelsen af et stærkt USA.

Uforudsigeligheden rammer nu international politik, og USAs allierede hårdt. På længere sigt vil det medføre et svagt USA og et usikkert NATO.

Lars Bangert Struwe Fold sammen
Læs mere
Foto: Lars Bangert Struwe SH.

I de seneste uger har Trump mistet henholdsvis sin stabschef og forsvarsminister, og flere har sagt nej til at blive stabschef. Det har fået USAs allierede til at frygte det værste. Særlig har den nu afgående forsvarsminister James N. Mattis stået som garant for USAs engagement med sine allierede i NATO. En alliance bygger på tillid, og den er nu ved at være væk – skyllet ud med Mattis opsigelse. NATO bryder ikke sammen på kort sigt, men alliancen er truet af Trumps uforudsigelighed, der gør USAs allierede usikre på, om USA har en strategi, der varer længere end et tweet eller en telefonsamtale, og om USA vil hjælpe sine allierede i tilfælde af en krise.

Siden Trump blev valgt til præsidentposten, har han uafbrudt holdt valgkamp. En af de vigtigste plakater, der med større og større hyppighed er dukket op, er »Løfter holdt«. Trump og hans stab forstår det vigtige i dette budskab for så vidt angår de amerikanske vælgere. Dette bør han huske over for USAs allierede.

I NATO har Trump skældt ud over, at vi ikke har betalt, hvad vi har lovet, men de øvrige medlemslande er bekymret for, om Trump selv vil holde USAs løfter.

Der indledes muligvis en helt ny fase i amerikansk udenrigspolitik med tabet af Mattis. USA har gennem de seneste 20 år søgt at rette sine øjne imod den nye fjende, Kina, men hele tiden er noget kommet i vejen. Terrorister, Afghanistan, Irak og senest Syrien. I disse konflikter har USA fået en kontinuerlig støtte fra sine allierede. Men disse er nu efterladt meget usikre, og Trump vil opleve, at de allierede også bliver uforudsigelige.

Med Trumps uvarslede trækken USA ud af Syrien, er Israel og andre af USAs allierede – herunder kurderne og europæerne – blevet meget bekymrede for fremtiden. De er ikke blevet inddraget, og Trump har været ligeglad med den rådgivning han fik fra forsvarsministeriet. En direkte følge heraf er, at allierede føler sig svigtet, og det har den videre konsekvens, at der skal mere til for, at de stiller op næste gang.

USA udfordres af Rusland og ikke mindst Kina. I konkurrencen med Kina får USA brug for sine allierede militært og økonomisk. Nu vil de allierede spørge Trump, hvorfor de skal støtte USA, og hvor lang tid amerikanerne anser Kina for en udfordring. Derved forsvinder grundlaget for at gøre USA stort igen.

Dette kan blive den nye fase i amerikansk udenrigspolitik – en bekymrende uforudsigelig fase, der giver en meget urolig verden. En meget ubehagelig indgang til 2019.