Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Tre røde råd til den nye regering: Klima, mere fællesskab, mere internationalt samarbejde

Regeringsmagten skal bruges til at genvinde velfærdssamfundet, økonomisk, demokratisk og kulturelt. Til bæredygtig omstilling og til internationalt at arbejde for en globalisering, der gavner de mange og styrker globale institutioner.

»Jeg er sikker på, at mange gerne vil udsætte udskiftningen af bilen et halvt år, for at lille Sofie-Amalie kunne opleve en tryg børnehavetid, eller engang imellem tage skiferien i Vallåsen i stedet for Val Thorens, for at hendes kammerater kan få en kvalitetsuddannelse,« skriver Trine Pertou Mach. Fold sammen
Læs mere
Foto: Peter Klint / Ritzau Scanpix

Når en ny regering – uanset farve – har modtaget dronningens godkendelse, vil den allerede stå med vigtige opgaver foran sig efter snart to årtiers politisk misvedligeholdelse af Danmark: 1) investering i fællesskabet, 2) modvirk klimaforandringer og endelig 3) genvind det internationale engagement.

Vi er stærke i Danmark og i Norden, fordi vi har en samfundsmodel, som samler mennesker og skaber muligheder for de mange. Det er en unik model, som store dele af verden misunder os.

Desværre er den under angreb fra det politiske maskinrum. Et erklæret mål for en ny regering skal derfor være at styrke fællesskabet bredt. Vi har simplethen ikke råd til andet.

Trine Pertou Mach Fold sammen
Læs mere

Der skal være kortere mellem dem, som har mest, og dem, som har mindst. Ulighed ødelægger sammenhængskraften. Både når mennesker lever i fattigdom, og når de mest velstillede stikker helt af i toppen.

En udfordring er derfor at få de af os, som har mest, til at se det rimelige, i at de bredeste skuldre løfter det tungeste læs. Der er brug for at genvinde fortællingen om, hvorfor vi betaler skat, og hvad der gør vores nordiske samfund unikke i globalt perspektiv.

Tingene koster

Topskat er ikke misundelse, men et redskab til at sikre, at samfundet kan holde sammen. Det øgede skatteprovenu skal investeres i fællesskabet. De besparelser, som finansierede skattelettelser og reducerede ejendomsskatter, har undergravet kvaliteten i børnepasningen, hospitalerne, ældreplejen og i hele uddannelsessystemet.

Sådan står de politiske partier i Berlingske Barometer
Baseret på et vægtet gennemsnit af de seneste politiske meningsmålinger

Man kan ikke få det dobbelte for det halve, men jeg er sikker på, at mange gerne vil udsætte udskiftningen af bilen et halvt år, for at lille Sofie-Amalie kunne opleve en tryg børnehavetid, eller engang imellem tage skiferien i Vallåsen i stedet for Val Thorens, for at hendes kammerater kan få en kvalitetsuddannelse. Eller købe lidt billigere ind for at hendes mor og nyfødte lillebror kan få ro pa hospitalet og ikke blive sendt hjem straks efter sidste pres.

For hvad er det egentlig, der giver værdi ? Vi kan blot se mod Storbritannien eller USA, der har valgt modeller, hvor velfærd og fællesskab negligeres. De er ved at knække midt over.

At mindske forskellene betyder ligeledes at skrive børnefattigdom ud af Danmarkshistorien og at droppe kampen om, hvem der kan spille mest med musklerne overfor medborgere, der ikke er i stand til at levere 100 pct.

Hverken forarmelse eller nedgørelse får flere til at indgå i og bidrage til fællesskabet. En udfordring for en ny regering bliver derfor også at arbejde for et mere rummeligt arbejdsmarked, der har plads til de skæve, de blinde, de med kroniske sygdomme, eller dem, der ikke taler perfekt dansk.

Det kræver en holdningsændring bredt og en politisk vilje til at favne alle og gøre op med de strukturelt betingede uligheder.

Dernæst skal man svare på skolestrejker og unges krav om klimapolitisk handling for deres fremtid. Ingen har sagt det bedre end Grundfos' topchef »Ambitionsniveauet kan simpelthen ikke blive for højt«.

Folk skal helst helt ud af bilerne

Første skridt er en klimalov med bindende målsætninger for at nå det såkaldte nul-emissionssamfund. Hele transportområdet har været forsømt, og der skal virkelig tages favntag med at bringe billisterne helst helt ud af bilerne og over i andre transportformer, men som et minimum skal bilparken elektrificeres. Nye afgiftssystemer, grønne offentlige indkøb og bedre offentlig transport skal ligge klar i den kommende transportministers værktøjskasse.

Danmark er en førende søfartsnation, og erhvervsministeren må sende embedsmændene over til Rederiforeningen i Amaliegade og gøre det klart, at man bruger EU og FNs organisation for søfart (WMO) til at skubbe på for hurtig indfasning af forbud mod CO2-udledning fra skibe.

Forskningsministreren skal levere massive investeringer i forskning i den grønne omstilling. Endelig skal regeringen stille klare pejlemærker op, der giver det mere end omstillingsparate danske erhversvsliv noget at regne med, når de investerer.

Den grønne dagsorden har en europæisk og global overbygning. Det leder over til tredje hovedopgave: Vi er dybt afhængige af stærke internationale institutioner, og Danmark må tilbage på den store scene og aktivt arbejde for aftaler, der fremmer bæredygtig udvikling og en globalisering, der gavner det store flertal af borgere. Den bør prioritere opbakning til FN, EU og globale spilleregler frem for opbakning til denne verdens Trump’er, uanset hvor de befinder sig.

Flygtningeopgaven, kamp mod skattely og for nedrustning – alt sammen kræver vilje og mod til at finde løsninger i fællesskab.

Spørgsmålet er ikke, om vi har råd. Men om vi har råd til at lade være.

Trine Pertou Mach er leder af Economic Development and Peacebuilding i NGO'en International Alert og fhv. MF for SF, men kommentaren er kun udtryk for hendes personlige holdninger.