Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Stakkels Thomas Bernt - ramt af gammelliberalt tunnelsyn

Desværre er Thomas Bernts kikkert alene indstillet på det korte sigte, uden øje for de mere langsigtede udfordringer. Det ville være forfriskende med en ny tilgang.

»Når erhvervsliv, lønmodtagere og regeringen går sammen, er vi overbevist om, at den grønne omstilling kan blive det næste store erhvervseventyr. Dansk erhvervsliv har vist både mod og ansvarlighed - både i det lille vaskeri i Vrå og i de store erhvervsorganisationer,« skriver Simon Kollerup og Lizette Riisgaard. Her fragtes en vinge til en ny kæmpevindmølle til testcentret i Østerild. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger

Thomas Bernt beklager sig i Berlingskes spalter over, at vi har begået et fælles indlæg om en langsigtet og ansvarlig erhvervspolitik. Kritikken i Bernts udfald går på, at det åbenbart skulle være problematisk, at Danmarks lønmodtagere også kerer sig om et stærkt og dygtigt erhvervsliv, der skaber gode arbejdspladser til danskerne. Det er enormt ærgerligt, når Berlingskes kommentarplads bliver ramt af den slags gammelliberale tunnelsyn.

Så tillad os at returnere nogle vigtige pointer til Berlingskes skribent:

1. Allerede efter et halvt år har regeringen skabt en række resultater. Mange i tæt samarbejde med et engageret og aktivt erhvervsliv, der har taget stort ansvar. Eksempelvis med 13 klimapartnerskaber, hvor erhvervslivet på højeste niveau har stillet sig i spidsen for at sikre den grønne omstilling. Det kræver mod. Og når erhvervsliv, lønmodtagere og regeringen går sammen, er vi overbevist om, at den grønne omstilling kan blive det næste store erhvervseventyr. Dansk erhvervsliv har vist både mod og ansvarlighed - både i det lille vaskeri i Vrå og i de store erhvervsorganisationer.

Lizette Risgaard Fold sammen
Læs mere
Foto: Lizette Risgaard.

2. Lad os løse udfordringerne i stedet for at blive hængende i ideologi. Thomas Bernt har ret i, at vi står over for en række udfordringer, der skal løses. Det gælder eksempelvis adgangen til kapital, som er helt afgørende for virksomheder. Uanset om der skal bruges penge til at starte en ny virksomhed eller til at vokse virksomheden større. Men vi er ikke enige om løsningerne. Mens det primære svar de sidste mange år fra liberale kredse har været at sænke skatterne, så har regeringen med finansloven vist en anden vej. Med en Grøn Fremtidsfond på 25 mia. kr. sikrer vi danske virksomheder adgang til kapital, når der skal udvikles og eksporteres grønne danske løsninger. Fremtidsfonden skal ikke udpege nye vindervirkomheder, men skal investere i bæredygtige virksomheder. En sådan fond har også fagbevægelsen foreslået.

Simon Kollerup Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup.

3. Det er ansvarligt at løfte blikket og se fremad. Hvis vi skal fremtidssikre dansk erhvervsliv og danske arbejdspladser, er adgang til de klogeste hænder og hoveder en af de vigtigste parametre. Det vidner netop Teknologipagten om. Vi er lodret uenige i, at fordi et problem først har vokset sig tilpas stort om fem år, så skal vi ikke sætte ind i dag. Det er kortsigtet og uansvarligt. Vi skal investere i, at flere uddanner og dygtiggør sig. Også selvom det er på områder, hvor vi i Danmark på nogle punkter er godt med. Men vi kan også se, at adgangen til dygtige medarbejdere bliver helt afgørende for erhvervslivet, hvis vi skal vinde på den digitale og grønne omstilling, vi som samfund og mange virksomheder står over for.

Desværre er Thomas Bernts kikkert alene indstillet på det korte sigte, uden øje for de mere langsigtede udfordringer. Det ærgrer os, for selv om vores udgangspunkter er forskellige, er vi enige om en række udfordringer. Derfor ville det også være forfriskende med en ny tilgang, så vi finder holdbare, langsigtede løsninger.