Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Slip magten og sæt medarbejderne fri

Vis nu tillid ude i de offentlige organisationer. Så vil I i langt højere grad lykkes.

»Selvfølgelig er der forskel på arbejdet i departementet i et ministerium, ældreplejen i en kommune eller opgaverne i sundhedsvæsenet. Men alle steder brænder medarbejderne og lederne for deres arbejde.« (Foto: Casper Christoffersen/Scanpix 2017) Fold sammen
Læs mere
Foto: Casper Christoffersen

Tilliden til hinanden er det mest værdifulde, vi har i Danmark, sagde statsministeren i sin åbningstale til Folketinget. Hun bebudede en nærhedsreform, der skal give mindre bureaukrati og kontrol i den offentlige sektor.

Med vores erfaring som offentlige ledere kunne vi ikke være mere enige. Tillid er nøglen, hvis vi i den offentlige sektor skal lykkes med at gøre en forskel i borgernes liv.

Men hvordan kan vi som offentlige ledere helt konkret bruge et abstrakt begreb som tillid på de enkelte arbejdspladser, uden at det bare ender som et godt ord i en skåltale? Kan vi, og tør vi slippe magten og sætte medarbejderne fri, så de med deres faglighed finder den bedste løsning?

Det er vores påstand, at vi ikke har noget valg. Vi kan ikke bare fortsætte med at forlænge fortidens offentlige ledelse med brædder ind i fremtiden.

» Det er vores klare overbevisning, at vi allerede inden for de nuværende rammer kan komme langt, hvis vi i højere grad tør involvere medarbejderne.«


For et par dage siden – 12. november – modtog Job-, Aktivitets- og Kompetencecenteret (JAC) i Gentofte Kommune for andet år i træk specialprisen som Danmarks Bedste Offentlige Arbejdsplads. JAC bistår borgere med særlige behov og kan i forvejen bryste sig af titlen som Europas Bedste Offentlige Arbejdsplads 2019.

Æren skyldes helt konkrete og dokumenterede resultater. Tilsynsrapporterne er i top, antallet af magtanvendelser er faldet drastisk, og centeret har udviklet nyskabende tilbud til borgerne – alt sammen inden for den samme økonomiske ramme.

Dorthe Crüger Fold sammen
Læs mere

Hvorfor kan borgere, medarbejdere og ledelse skabe så gode resultater? Svaret er tillid mellem alle led i organisationen. Der er skruet helt ned for magten og kontrollen. Til gengæld er opbygningen af den gensidige tillid virksomhedens vigtigste ressource. Som ledere skal vi give plads der, hvor vi traditionelt har siddet for bordenden – og medarbejderne skal være klædt på til at tage deres del af ansvaret og bruge deres faglighed til gavn for borgerne.

Ann-Christina Matzen Fold sammen
Læs mere

Selvfølgelig er der forskel på arbejdet i departementet i et ministerium, ældreplejen i en kommune eller opgaverne i sundhedsvæsenet. Men alle steder brænder medarbejderne og lederne for deres arbejde. Det er vores klare overbevisning, at vi allerede inden for de nuværende rammer kan komme langt, hvis vi i højere grad tør involvere medarbejderne i, hvordan arbejdet skal udføres. Det gælder os som ledere, men det er også et budskab, som de folkevalgte politikere i Folketinget, by- og regionsråd bør lytte til, når nærhedsreformen skal omsættes til virkelighed.

Hanne Fugl Eskjær Fold sammen
Læs mere

Så herfra en opfordring til alle, der arbejder med offentlig ledelse og har ansvaret for, at mennesker lykkes: Lyt og giv plads til dem, der er tættest på opgaverne og borgerne. Anerkend, respekter og involver alle medarbejdergrupper på tværs af fagligheder. Så skal resultaterne nok følge efter, både når det kommer til kvalitet, økonomi og medarbejdernes trivsel. Sammen kan vi gøre den offentlige sektor endnu bedre for borgerne.

Hanne Fugl Eskjær er formand for Offentlige Chefer i Djøf, Dorthe Crüger er ambassadør for offentlig ledelse, og Ann-Christina Matzen er centerleder på Job-, Aktivitets- og Kompetencecenteret i Gentofte Kommune.