Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Slå de to valg sammen, Løkke

Folketingsvalget skal også bruges til at tale om, hvor meget EU bestemmer i Danmark, og derfor er det oplagt at lægge valgene sammen.

Peter Kofod og Dansk Folkeparti opfordrer Lars Løkke Rasmussen til at lægge det kommende EP-valg sammen med folketingsvalget. Foto: REUTERS/Yves Herman/Ritzau Scanpix. Fold sammen
Læs mere
Foto: YVES HERMAN

Dette er en del af en pro et contra. Du kan læse Christel Schaldemose (S) argumentere for det modsatte synspunkt her.

Christiansborg sitrer af spænding – hvornår trykker statsministeren mon på valgknappen? Landets efterhånden mange politiske kommentatorer er da også nærmest ved at træde hinanden over tæerne med det ene bud efter det andet på en valgdato. For hvor kunne det være fedt, hvis det var én selv, der ramte datoen.

Ét er dog sikkert – folketingsvalget skal være afholdt senest 17. juni. Den endelige dato kender dog kun Løkke. Og måske et par af statsministerens nærmest betroede. Det skal dog ikke afholde mig fra at komme med en lille anbefaling. Som de fleste nok ved, er kalenderen nemlig allerede prydet med en valghandling, nemlig Europa-Parlamentsvalget 26. maj. Så hvad med at slå to fluer med ét smæk?

Peter Kofod, politiker for Dansk Folkeparti. Fold sammen
Læs mere
Foto: Maria Albrechtsen Mortensen.

Så skal danskere ikke besværes med at skulle til stemmeurnerne ad flere omgange inden for kort tid, ligesom de også slipper for den ekstra udgift, der er forbundet med afholdelse af to valg i stedet for bare et.

Derudover ser jeg en fordel for den demokratiske samtale ved en fælles valgdato. Sagen er jo desværre den, at Europa-Parlamentet, som det er i dag, bestemmer for meget. Folketingsarbejdet er således i høj grad påvirket af bureaukraterne i EU.

Her kunne jeg godt ønske mig en diskussion om, hvorvidt de andre partier virkelig ønsker, at Danmark i stadigt stigende grad skal styres fra Bruxelles i stedet for af de politikere, som danskerne direkte har valgt til Folketinget. En diskussion, som jeg tror ville fylde mere, hvis valgkampene kørte sideløbende.

»Når Danmark er tvunget til at udbetale SU, børnepenge og andre sociale ydelser til EU-borgere, der kommer til Danmark for at arbejde og studere, så er EU jo synderen.«


Virkeligheden er jo den, at mange af de udfordringer, vi har på den nationale scene i dag, er skabt eller i hvert fald kompliceres af EU.

Når Danmark er tvunget til at udbetale SU, børnepenge og andre sociale ydelser til EU-borgere, der kommer til Danmark for at arbejde og studere, så er EU jo synderen. Det er også EU, der i årevis har tilladt lovlig social dumping, kaostilstande og underbetaling i transportbranchen. For slet ikke at tale om EUs laissez faire-tilgang til at bevogte sine ydre grænser samtidig med, at vi i Danmark ikke kan indføre permanent grænsekontrol, uden at den danske regering skal gå tiggergang hos EU-Kommissionen.

Kampen for et sammenhængende Danmark er tosidet: Vi skal have sat en ny europapolitisk kurs i Folketinget, og i Europa-Parlamentet skal vi arbejde for mere magt tilbage til nationalstaterne. Set i det lys ville det give fin mening med én samlet valgkamp, hvor vi har lejlighed til at diskutere det store billede.

Dette er en del af en pro et contra. Du kan læse Christel Schaldemose (S) argumentere for det modsatte synspunkt her.