Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Selvfølgelig skal virksomhederne gøre en forskel, Amalie Lyhne

Virksomhederne og deres medarbejdere er en del af vores samfund, og derfor har erhvervslivet også et helt naturligt medansvar for det.

»Jeg er dog noget forbløffet over, at Lyhne tilsyneladende helt har givet op på forhånd, når det gælder om at sikre politisk opbakning til at realisere den grønne vækst og omstilling,« skriver Lars Sandahl Sørensen. Fold sammen
Læs mere
Foto: mads Jensen Mads Jensen

Berlingskes Amalie Lyhne skriver i avisen torsdag et kritisk indlæg om ansvarlig kapitalisme. Virksomhedsdrift med fokus på samfundsansvar er, ifølge Amalie Lyhne, et sidespor, og hun begræder blandt andet, at DI med vores 2030-plan har valgt at bakke offensivt op om klimamålet om at reducere udledningen af klimagasser med 70 pct. i 2030.

Det glæder mig, at Lyhne roser den økonomiske side af DIs plan, hvor vi anviser, hvordan vi i Danmark kan finansiere den grønne omstilling med nye vækstinitiativer. Jeg er dog noget forbløffet over, at Lyhne tilsyneladende helt har givet op på forhånd, når det gælder om at sikre politisk opbakning til at realisere den grønne vækst og omstilling. Det har DI ikke.

Derfor er jeg også glad for, at regeringen – og statsministeren selv – så klart har understreget, at klimambitionerne skal nås på en måde, hvor vi samtidig sikrer vækst og arbejdspladser i Danmark. Det har vi tænkt os at holde regeringen op på – og som Lyhne selv skriver, har DI fremlagt et gennemregnet bud på, hvordan det faktisk kan lade sig gøre. Så vi kan gennemføre en reel grøn omstilling i Danmark – med et klart internationalt perspektiv, som samtidig styrker dansk eksport og gør en forskel globalt.

Og så til den grundlæggende diskussion: Selvfølgelig skal virksomhederne tjene penge. Virksomhedernes evne til at skabe nye produkter og løsninger, sælge dem til kunder over hele verden og tjene penge og skabe arbejdspladser i Danmark er ikke alene i sig selv fantastisk gavnligt – det er hele forudsætningen for, at vi overhovedet har råd til et velfærdssamfund. Jeg skal derfor være den første til at tilslutte mig, at den grundlæggende forståelse for virksomhedernes betydning for vores samfund burde være langt, langt større.

Til gengæld deler jeg på ingen måde Lyhnes noget altmodische synspunkt om, at det er et sidespor, når virksomhederne er optaget af – som en helt integreret del af deres forretning og værdigrundlag – at gøre en positiv forskel i vores samfund, hvad enten det gælder den grønne omstilling, den digitale udvikling, skabelsen af gode arbejdspladser eller ligestilling. Det er i øvrigt i stadigt stigende grad en forudsætning for, at man som virksomhed kan tiltrække de dygtigste talenter.

Virksomhederne og deres medarbejdere er en del af vores samfund, og derfor har erhvervslivet også et helt naturligt medansvar for det – ligesom vores politikere og alle danskere har et medansvar for og en helt åbenlys interesse i, at vi har konkurrencedygtige og stærke virksomheder i Danmark.

Ansvarlig kapitalisme er ikke noget, der dukkede op ud af det blå i 2020. Tværtimod har det været kendetegnende for den måde, danske virksomheder har ageret på i årevis. Jeg er personligt stolt af, at vi har et erhvervsliv, som så klart og tydeligt tager medansvar for samfundet. Det burde Amalie Lyhne også være.

Lars Sandahl Sørensen er adm. direktør for Dansk Industri