Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Tak til Ali Aminali for hans indlæg her i avisen tirsdag den 12. januar. Ali får med sin egen familie som eksempel sat fokus på modtagelse og integration af flygtninge, som det så ud i slutningen af 1980erne.
Et tidspunkt, hvor vi i Danmark forstod opgaven noget anderledes, end vi gør i dag. Dengang var det stadig relativt nyt, og vi havde som land mindre ekspertise og erfaring, end vi har i dag.
I dag er der meget stort fokus på, at flygtninge, der kommer til Danmark, så hurtigt som muligt får mulighed for at lære dansk og får en plads på det danske arbejdsmarked. Begge dele er en forudsætning for at kunne indgå i samfundet og for at kunne træffe beslutninger på egen og familiens vegne.
Det er også sådan vi, i DRC Dansk Flygtningehjælp, forstår og arbejder med modtagelse og integration.
Vi samarbejder med en stor del af landets kommuner om at få flygtninge i job – også dem, der har mange udfordringer, og hvor vejen kan synes lang.
Et eksempel er vores såkaldte »Business Training«-indsats, hvor vi i Region Hovedstaden og Region Syddanmark, på opdrag fra Erhvervsstyrelsen, har udviklet og implementeret en virkningsfuld model til at få de flygtninge i job, for hvem vejen ind på det danske arbejdsmarked er særlig vanskelig.
Vi arbejder også med de familier, hvor krig, vold og flugt har givet ar på sjælen, og hvor der er brug for en særlig indsats for at få forbedret individers og familiers trivsel som en vigtig forudsætning for at kunne integrere sig i det danske samfund.
Det er rigtigt dejligt at læse Alis beskrivelse af betydningen af »de danske naboer«. De findes heldigvis stadig, og nogle af dem er medlem af DRC Dansk Flygtningehjælps netværk af 7.500 frivillige, der hver dag med stort engagement og energi giver en hånd til flygtninge og deres familier for at hjælpe dem godt på vej i Danmark.
Vi har selvsagt ikke løst alle udfordringer endnu. Derfor samarbejder vi også med private fonde, styrelser, ministerier og andre organisationer og myndigheder om at finde nye løsninger på de udfordringer, der er. Vi er blandt andet i gang med at udvikle nye investeringsmodeller i beskæftigelsesarbejdet, psykosociale gruppeforløb til forebyggelse af alvorlige psykiske lidelser og oplysnings- og undervisningsforløb om køn og ligestilling.
Lad os i fællesskab glædes over, at vi er ved at have godt fat om modtagelse og integration af flygtninge i Danmark, og at vi hele tiden bliver dygtigere og klogere. Det er også derfor, det heldigvis går i den rigtige retning med integrationen. Flere kommer i jobs, flere kommer i uddannelse, og færre begår kriminalitet. Der er som nævnt stadig udfordringer – men vi er på rette vej. I DRC Dansk Flygtningehjælp er vi glade for at være en del af den fremgang, og ser frem til at arbejde for endnu bedre integration af flygtninge, der bliver en del af det danske samfund.
Charlotte Slente er generalsekretær for DRC Dansk Flygtningehjælp