Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Saxo Bank-stifter: Virksomhederne er løsningen – ikke problemet

Erhvervslivet er en vigtig forudsætning for vores velfærd. De skaber ikke kun job og skattebetalinger, men leverer også løsninger på samfundets udfordringer.

Kim Fournais skriver, at virksomheder er en forudsætning for velfærd: »Danmark er et meget lille land, og vores velstand er opbygget over generationer. Vi har været og er dygtige i fødevaresektoren, men i særdeleshed har danske virksomheder været gode til at tage ud i verden og trække velstand hjem.« Fold sammen
Læs mere
Foto: Darrin Zammit Lupi/Ritzau Scanpix

Valgkampen har været intens. Alle har haft ordet, og alle er blevet hørt, hvilket giver rig mulighed for, at folkestyret kan fungere efter danskernes ønsker. Der er klart flere områder, som samler danskerne, end områder, som splitter, og tiden er til at bygge bro med fuldt fokus på, at Danmark kan være et land, hvor alle har lige muligheder, og hvor rammerne for et godt liv er optimale, så vores kongerige fortsat kan være et af de bedste og mest fantastiske lande i verden.

Valgkampen var meget fokuseret på velfærd, og det er et naturligt fælles ønske at have et ordentligt samfund, hvor vi tager os af hinanden og sikrer de bedste forudsætninger for, at landets borgere kan forfølge deres drømme og have et ordentligt liv.

Vi skal dog huske, at virksomhederne er en vigtig forudsætning for velfærd. Ordentlige virksomheder er drivkraften, som sikrer samfundet muligheder, når de leverer løsninger på vores udfordringer, skaber relevante ydelser, sikrer job og skattebetalinger og på den måde etablerer en win-win-situation med deres kunder, partnere, medarbejdere, aktionærer og samfundet som helhed.

Kim Fournais Fold sammen
Læs mere

Danmark er et meget lille land, og vores velstand er opbygget over generationer. Vi har været og er dygtige i fødevaresektoren, men i særdeleshed har danske virksomheder været gode til at tage ud i verden og trække velstand hjem.

Alle, der har drevet en virksomhed – og det er desværre ikke så mange – ved, at det er rigtig svært at sikre en virksomhedskultur, som kan bidrage til, at man kan navigere i en omskiftelig verden og samtidig opnå langsigtet succes. Derfor er det altafgørende, at vi sikrer stabilitet og gode rammer for landets virksomheder – ellers ramler alt andet.

Virksomheder løser samfundsproblemer

Desværre bliver virksomheder meget ofte fremstillet som en del af problemet og ikke som en del af løsningen. Det bunder naturligvis i, at skandalesager, mennesker med et ødelagt moralsk kompas og andre grimme forsidehistorier sætter folks sind i kog.

Vores egen sektor, investeringsområdet, er imidlertid et godt eksempel på, hvordan virksomheder ikke bare betaler skat, men også løser samfundsproblemer. I Saxo Bank vil vi sikre nem, billig og effektiv adgang til investeringer, så alle mennesker optimalt kan forvalte deres økonomiske fremtid og have det bedste fundament for at forfølge deres drømme og ønsker.

Ordentlige investeringsløsninger er nemlig overordentligt vigtige for os alle sammen. Forbrugerrådet har vist, at man ved at spare blot et procentpoint om året i omkostninger på sin opsparing og pension, over et helt liv opnår en besparelse så stor, at man kunne trække sig tilbage fire år tidligere med den samme opsparing – eller fortsætte arbejdet med endnu flere valgmuligheder, når pensionen nærmer sig.

Pensionsalder har været et vigtigt emne i valgkampen, men det burde være tankevækkende, at bedre løsninger fra den finansielle sektor kan levere så markante pensionsforbedringer.

Ligesom at bankernes gebyrer koster en – for rigtig mange overraskende – stor del af opsparingen på den lange bane, har skatter på investeringer også en meget stor effekt. En analyse af valgkampens forslag om beskatning af handel med aktier viser, at en sådan skat for en LO-arbejder vil hive op mod 100.000 kr. ud af opsparingen over et livsforløb. Bankerne har af mange årsager et skidt omdømme for tiden, men beskatning af danskernes pensionsopsparing og investeringer er ikke en god vej frem for det danske samfund.

»Når man taler om »kapitalen«, tror jeg, at de fleste mennesker glemmer, at der er over 4.000 milliarder kroner i danskernes pensionsopsparinger. Så vi er alle kapitalister, om vi vil det eller ej.«


Når man taler om »kapitalen«, tror jeg, at de fleste mennesker glemmer, at der er over 4.000 milliarder kroner i danskernes pensionsopsparinger. Så vi er alle kapitalister, om vi vil det eller ej. Og det er meget positivt, fordi det giver alle en stor mulighed for at påvirke verden i den retning, vi finder vigtig.

En svensk opgørelse viser, at det for en typisk person over et liv har 27 gange større effekt på CO2-udledningen at sørge for, at investeret opsparing og pension har fokus på bæredygtighed end ved at overgå til at spise kød kun én gang om ugen eller at spare en international flyrejse om året.

Vores investeringer giver os stor magt, og derfor fokuserer vi i Saxo Bank på at give mulighed for, at alle »kan stemme med deres penge« og sikre, at deres pension og opsparing er fokuseret på at løse de mange udfordringer, vores verden står overfor.

Et ordentligt og velreguleret samfund, der sikrer fair konkurrence og ejendomsret, kombineret med optimale bankydelser, gode rammer for kapital og investering, koblet med en underskov af dygtige entreprenører, forretningsfolk og andre dygtige medarbejdere, er opskriften på succes. Det er et win-win-økosystem, som man skal passe godt på, og som er en forudsætning for vores velfærd.