Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Du kan indsende forslag til kommentarer på debat@berlingske.dk.

Politikerne har udsultet sundhedsvæsenet så meget, at vi har kurs mod et sammenbrud

Der er i den grad brug for massive investeringer i sundhed i Danmark. Politikerne skal indse, at der er behov for at øge stort set alle bevillinger – alene for at bevare status quo i fremtiden.

»Den mængde opgaver, som 100 sygeplejersker skulle nå i 2001, er vi i dag 64 til at løse. Og misforholdet mellem opgaver og ansatte bliver kun større og større. Derfor burde det være indlysende, at vi er på en farlig kurs,« skriver Grete Christensen, formand for Dansk Sygeplejeråd. Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix

Professor og sundhedsøkonom fra Syddansk Universitet, Jes Søgaard, konkluderer i Berlingske 6. marts, at vores sundhedsvæsen ikke er ved at kollapse – og at læger og sygeplejersker »overdriver med deres protester og opsigelser«.

Det er en konklusion, der afslører, at Jes Søgaard trænger til at få opdateret sin viden om virkeligheden i Danmarks sundhedsvæsen i dag. Berlingske interviewer professoren på baggrund af et opråb, hvor 4.500 læger, sygeplejersker og andre sundhedsfaglige medarbejdere har skrevet under på, at sundhedsvæsenet er på katastrofekurs og »kollapser foran øjnene på dem«.

»Læger og sygeplejersker siger op i protest mod forhold, der betyder, at de ikke kan levere en faglig forsvarlig pleje og behandling til patienterne.«


Men det skal man ikke tage alvorligt, mener professor Søgaard. Det er en decideret uansvarlig holdning.

Læger og sygeplejersker siger op i protest mod forhold, der betyder, at de ikke kan levere en faglig forsvarlig pleje og behandling til patienterne. I en ny analyse siger næsten halvdelen af alle sygeplejersker, at de ikke har mulighed for at udføre deres arbejde på et fagligt forsvarligt niveau.

Det er et skræmmende tal, der viser, at de, der står med patienterne hver dag ude i virkeligheden, har en helt anden oplevelse end professoren. De er nemlig ved at kollapse under det konstant stigende arbejdspres og de kronisk underbemandede og overbelagte sygehuse.

Grete Christensen Fold sammen
Læs mere

Politikerne har i en årrække udsultet vores sundhedsvæsen i en sådan grad, at vi nu har kurs mod et reelt sammenbrud. Den eneste grund til, at patienterne stadig mange steder oplever en høj kvalitet og professionel behandling er, at medarbejderne strækker sig langt for at lappe hullerne og få det hele til at hænge sammen. Men det kan ikke fortsætte. Vi kan ikke blive ved med at yde 150 procent på hver eneste vagt, og på et tidspunkt knækker selv den mest ansvarlige og hårdtarbejdende sygeplejerske.

Vi lever længere og længere i Danmark. Det er jo positivt. Men det betyder også, at vi bliver flere og flere ældre, der har et stigende behov for sundhedsydelser. Der kommer altså flere og flere patienter på sygehusene og i kommunerne.

Den udvikling er der ingen, der bestrider. Men ressourcerne følger ikke med. Den mængde opgaver, som 100 sygeplejersker skulle nå i 2001, er vi i dag 64 til at løse. Og misforholdet mellem opgaver og ansatte bliver kun større og større. Derfor burde det være indlysende, at vi er på en farlig kurs. Og det kan godt være, at det lyder forudsigeligt, når vi siger, at der skal flere penge til. Men det er nu engang virkeligheden.

Der er i den grad brug for massive investeringer i sundhed i Danmark. Politikerne skal indse, at der er behov for at øge stort set alle bevillinger – alene for at bevare status quo i fremtiden.

Derfor vil jeg gerne sende en invitation til professor Jes Søgaard. Jeg vil gerne invitere ham i praktik på en helt almindelig medicinsk afdeling på et hvilket som helst hospital i Danmark.

Her vil han få muligheden for at opleve den hverdag, som sygeplejerskerne, lægerne og alle de andre sundhedsprofessionelle arbejder i. Efter sådan en dag er jeg sikker på, at han vil komme hjem med en anden opfattelse af virkeligheden i sundhedsvæsenet.