Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Politiassistent: Man har med en ny lov åbnet for Pandoras æske

Mange tiltag med at udlicitere politifaget er et forsøg på at frigive ressourcer i et hårdt trængt politi, men alarmklokkerne skal ringe, når vi begynder at gå på kompromis med juridiske principper.

»Hvad skete der eksempelvis med princippet om, at Hæren kun indsættes i krigstid eller ved særlige hændelser?« spørger Jacob Trøst. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I en kommentar i Berlingske 27. februar advarer en række borgerlige ordførere mod regeringens nedbrydning af politiet, med henvisning til regeringens planer om at lade sagsbehandlere i Udlændingestyrelsen forestå håndteringen af asylansøgere og udviste udlændinge. Jeg kan tilføje:

1. januar i år fik Færdselsstyrelsen lovhjemmel til egenhændigt at gå ud i trafikken og standse og foretage kontrol af køretøjer. Det er dermed ikke længere kun politiet, der må standse og kontrollere køretøjer på de danske veje. En så markant ændring af loven er stort set forbigået samtlige mediers opmærksomhed, og mange chauffører vil formentlig blive overrasket, når en ansat fra Færdselsstyrelsen vinker dem ind til siden.

Det rejser en række problemstillinger, som også politiet gennem de seneste 100 år har været igennem: hvad hvis bilisten ikke ønsker at stoppe og kører videre? Hvad hvis bilisten viser sig at overtræde andet end færdselsloven (tyveri, narko, våben eller smugling)? Hvem skal behandle klager over ansatte i Færdselsstyrelsen? Det er ikke tilfældigt, at politiet har den uddannelse, udrustning og de magtmidler, som de har, lige som lovgivningen med bl.a. Politiloven og Retsplejeloven løbende er blevet tilpasset udviklingen i samfundet.

Man har med denne nye lov om syn af køretøjer åbnet for Pandoras æske med udfordringer, som vil kræve en uoverskuelig mængde ressourcer at finde løsninger på, men det er jo nærmest blevet en trend i Danmark at opfinde nye opgaver og projekter, som kræver mere personale og flere ressourcer, men som ikke skaber nogen egentlig værdi for samfundet.

»Ønsker vi, at andre end politiet skal gå bevæbnet rundt blandt befolkningen?«


Mange af disse tiltag med at udlicitere politifaget er formentlig et forsøg på at frigive nogle ressourcer i et hårdt trængt politi, men alarmklokkerne skal ringe, når vi begynder at gå på kompromis med juridiske principper og ikke mindst årelange erfaringer.

Hvad skete der eksempelvis med princippet om, at Hæren kun indsættes i krigstid eller ved særlige hændelser? Sidstnævnte kan man dårligt kalde den nuværende terrortrussel og flygtninge- og migrantsituation, der efterhånden er blevet hverdag og blot en del af normalbilledet i samfundet anno 2020. Bør der ikke stå toldere og politi ved grænsen? Og særligt uddannet bevogtningspersonale (politikadetter) i stedet for soldater ved de jødiske interesser, så vi kan frigøre Forsvarets dygtige folk til at blive brugt til det, de er uddannet til?

Det er i dag private vagter, der sørger for at holde øje med tyvene på Strøget, og det er private vagter, der kører patrulje i industrikvartererne om natten. I Arlanda lufthavn i Sverige har man ansat et bevæbnet privat sikkerhedsfirma til at patruljere. Ønsker vi, at andre end politiet skal gå bevæbnet rundt blandt befolkningen?

Efter mange års mangel på rettidig omhu i adskillige politiforlig fristes mange politikere til at vise handlekraft og vælge den nemme eller den billige løsning. Vælg i stedet den rigtige løsning.

Jacob Trøst er politiassistent og næstformand for Konservative Holbæk