Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Peter Hummelgaard: Tom Jensen har misforstået, hvad ansvarlighed er

Når Berlingskes Tom Jensen angriber regeringens finanslov for uansvarlighed, tyder det på, at han har misforstået, hvad reformer og ansvarlighed er.

»For Tom Jensen og øvrige borgerlige er økonomisk ansvarlighed blevet ensbetydende med nedsættelse af skatter og udhuling af vores tryghed, fordi det ifølge regnemodellerne giver et højere arbejdsudbud. Det er forfejlet af flere grunde,« skriver Peter Hummelgaard. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup

Berlingskes chefredaktør Tom Jensen skriver i avisen søndag, at finanslovsaftalen for næste år indvarsler en ny økonomisk retning i Danmark. Jeg er glad for, at Tom Jensen kan se, at vores finanslovsaftale sætter en ny retning og adskiller sig fra de aftaler, der blev indgået under Lars Løkke. Det er jo hele formålet med, at vi har fået et nyt politisk flertal.

Men når Tom Jensen skriver, at finansloven indvarsler afslutningen på »ansvarlighedens reform-æra«, fordi vi investerer i uddannelse, velfærd, miljø og klima, frem for at sænke skatterne for de velstillede, vidner det om, at Tom Jensen har en dybt forældet opfattelse af, hvad »reformer« og »ansvarlighed« handler om.

For Tom Jensen og øvrige borgerlige er økonomisk ansvarlighed blevet ensbetydende med nedsættelse af skatter og udhuling af vores tryghed, fordi det ifølge regnemodellerne giver et højere arbejdsudbud. Det er forfejlet af flere grunde.

For det første har vi brugt de sidste 15 år på at diskutere højere arbejdsudbud. Og der er vedtaget en bunke af reformer, som betyder, at arbejdsudbuddet de kommende år vil fortsætte med at stige med næsten 100.000 personer. I den sammenhæng er der næppe nogen, der vil opdage, at vi nu udarbejder en finanslov, der trækker nogle hundreder personer i den modsatte retning. Vel at mærke kun teoretisk, når vi blandt andet indfører afgifter på plastikposer for miljøets skyld.

Peter Hummelgaard Fold sammen
Læs mere

For det andet overser den megen fokus på arbejdsudbud alene, at økonomisk ansvarlighed har mange andre ansigter. Vi fjerner eksempelvis omprioriteringsbidraget på uddannelsesområdet, fordi uddannelse er helt afgørende for, at vores virksomheder i fremtiden har adgang til kvalificeret arbejdskraft.

Vi sætter også endnu mere gang i den grønne omstilling, som både vil gavne klimaet og skabe masser af grønne arbejdspladser. Det er ansvarligt, også fordi vi ved, at prisen for ikke at gøre noget – både for klimaet og for økonomien – vil blive meget høj. Ansvarlighed handler om at tænke lidt frem i tiden. Finanslovens investeringer i det grønne og i uddannelse er blandt andet det, der skal sikre danske virksomheders konkurrencekraft på lidt længere sigt. Og vi sætter massivt ind mod social dumping, fordi vi vil beskytte vores danske model, som har et både fleksibelt og tillidsfuldt arbejdsmarked, til gavn for både virksomheder og lønmodtagere.

Endelig angriber Tom Jensen vores finanslovsaftale for at hæve en række skatter og afgifter, blandt andet arveafgiften for virksomheder. Det er ganske enkelt noget vrøvl. Vi tilbageruller nogle af de mest skæve skattenedsættelser, der er givet under den borgerlige regering. Præcis som vi også sagde inden folketingsvalget. Når Tom Jensen skriver, at den er »meget skadelig«, så taler han stik mod de økonomiske vismænd, som har anbefalet at føre afgiften tilbage til 2015-niveauet.

Det er dybt misvisende at gøre det til et spørgsmål om for eller imod ansvarlighed. Vores finanslovsaftale er netop ansvarlig, fordi den forholder sig til nogle af de helt centrale udfordringer, vi står over for de kommende år.