Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Du kan indsende forslag til kommentarer på debat@berlingske.dk.

Partiledere i rød blok: Sammen skal et nyt flertal afskaffe børnefattigdom – men vi mangler S

Fattigdom hjælper ikke nogen. Derfor ønsker vi i Enhedslisten, Alternativet, de Radikale og SF at afskaffe kontanthjælpsloftet, 225 timers-reglen og integrationsydelsen. Men vi mangler Socialdemokratiet.

»Vi har en indtrængende opfordring til Mette Frederiksen om at tilslutte sig det forslag til vedtagelse, vi lægger frem. Vi har brug for konkrete tilsagn, så vi kan hjælpe de mange tusinde danskere, der lige nu er blevet skubbet ud i fattigdom af regeringen og Dansk Folkeparti,« skriver Morten Østergaard, Uffe Elbæk, Pernille Skipper og Pia Olsen Dyhr i en opfordring til Mette Frederiksen og Socialdemokratiet. Her ses den samlede opposition på Folkemødet 2018. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ólafur Steinar Gestsson

»Aldrig har så mange haft så rige muligheder,« sagde statsministeren i sin nytårstale. Men alt imens Løkke er enormt stolt af fremgangen i dansk økonomi og de rige muligheder, har der aldrig været så mange fattige børn i Danmark, som der er i dag. De børn vil vokse op med færre chancer i livet, hvis ikke vi får et nyt politisk flertal – som rent faktisk gør noget.

I dag lever ca. 64.500 børn under fattigdomsgrænsen. Det svarer til alle indbyggerne i Danmarks sjettestørste by, Randers. Med regeringens og Dansk Folkepartis indførelse af kontanthjælpsloftet, 225 timers-regel og integrationsydelsen har de sendt tusinder af mennesker ud i fattigdom, velvidende, at det primært ville ramme børnefamilier. Reformerne har særligt ramt enlige med børn, der nu betaler den ultimative pris.

Pernille Skipper Fold sammen
Læs mere

Uanset hvad man måtte mene om forældrene, har de børn intet galt gjort. Men de mærker konsekvenserne af fattigdomsydelserne. De lever i en hverdag med bekymringer, uden fritidsaktiviteter eller uden at kunne komme med, når resten af klassen tager til børnefødselsdag. En opvækst i fattigdom betyder færre chancer i livet og en større risiko for, at man selv ender uden uddannelse eller arbejde.

Selv hvis man tror på, at fattigdom får mennesker i arbejde, handler det maksimalt om nogle få hundrede mennesker ifølge regeringens egne beregninger. Men det lader ikke til, at den pointe er sivet ind hos hverken regeringen eller Dansk Folkeparti, der med den senest nedsatte integrationsydelse og nu forslag om endnu lavere »selvforsørgelses- og hjemsendelses- og overgangsydelse«, ikke har lyst til at løse problemet. At skubbe flere mennesker ud i fattigdom løser ingenting. Det vanskeliggør for øvrigt integrationen af udlændinge på det danske arbejdsmarked og ikke mindst i samfundet. Noget, som regeringen ellers længe har råbt højt om.

Uffe Elbæk Fold sammen
Læs mere

Målet må være, at man kommer i arbejde, hvis man kan arbejde, eller får hjælp til sygdom og sociale problemer – ikke at straffe børnene. Derfor burde fokus være på det første frem for det sidste. Mange har gået ledige alt for længe. Det kræver en indsats at få dem tilbage i job. Det hjælper ikke bare at ramme dem på bankkontoen.

Morten Østergaard Fold sammen
Læs mere

Vore fire partier er klar: Vi vil afskaffe kontanthjælpsloftet, 225 timers-reglen og integrationsydelsen, og det kan kun gå for langsomt. Derfor har vi brug for et nyt politisk flertal. Men vi mangler Socialdemokratiet, som endnu ikke har givet et håndfast løfte på at afskaffe de urimeligt lave ydelser.

Pia Olsen Dyhr Fold sammen
Læs mere

Derfor har vi indkaldt til en debat i Folketinget, der afholdes 21. februar. Og derfor har vi en indtrængende opfordring til Mette Frederiksen om at tilslutte sig det forslag til vedtagelse, vi lægger frem. Vi har brug for konkrete tilsagn, så vi kan hjælpe de mange tusinde danskere, der lige nu er blevet skubbet ud i fattigdom af regeringen og Dansk Folkeparti. For fattigdom hjælper ikke nogen. Det skubber ganske enkelt mennesker længere væk fra arbejdsmarkedet og længere væk fra fællesskabet.

Pernille Skipper er politisk ordfører for Enhedslisten, Uffe Elbæk er politisk leder i Alternativet, Morten Østergaard er politisk leder af Det Radikalde Venstre og Pia Olsen Dyhr er formand for SF.