Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens eller skribenternes holdning.

Opgør på vej om bonusmilliarder i Tryg Forsikring

Kampvalget i Tryghedsgruppen handler om meget mere end en plads i repræsentantskabet. Det handler om retten til at flytte rundt på milliarder af kroner. Både den milliardstore bonus til Tryg-kunder og uddelinger i Trygfonden er en del af kamppladsen. Tidligere MFer for Enhedslisten Pelle Dragsteds opfordring til at komme til stemmeurnerne er blevet hørt.

Tidligere folketingsmedlem for Enhedslisten Pelle Dragsted har opfordret til at gå meget mere aktivt ind i de foreningsejede virksomheder og stemme ved valgene. Det kommer nu helt konkret til udtryk ved et ekstraordinært spændende valg om magten i den rige Tryghedsgruppen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Spænd sikkerhedsbæltet. Medlemsdemokratiet i foreningsdanmark er vækket til live, kampen om magten i Tryg-familien og Nykredit-familien intensiveres.

Det handler i sidste instans om størrelsen på din præmieforsikring i Tryg og størrelsen på dine bidragssatser i Nykredit. De store milliardbeløb til udlodning har fået fagbevægelse og politikere på banen.

Især ulmer opgøret i Tryghedsgruppen og påkalder sig derfor lige nu stor interesse. Tryg Forsikring pløjer årligt mellem 1,5 og to milliarder kroner tilbage til hovedaktionæren, Tryghedsgruppen. Men internt i Tryghedsgruppen er der uenighed om, hvordan denne store pose penge skal bruges.

Næstformanden i Tryghedsgruppens bestyrelse, Magnus Skovrind Pedersen fra Demokratisk Erhverv, lægger op til en ændring af bonussystemet, således at der kanaliseres flere penge til de private kunder og færre til industrikunderne.

»Der er behov for, at vi med åbne øjne ser på en revision af bonusordningen. Det nuværende system er ikke smart og retfærdigt; det er kommercielt ikke holdbart,« siger han.

Det er uvist, hvor mange der bakker det synspunkt op.

Holdningen er, at Tryg tjener sine penge på de private kunder frem for på industrikunder. Og derfor kanaliseres der ekstraordinært mange penge fra de private forsikringstageres puljer over til industrikunderne, som er en dårligere forretning for Tryg Forsikring, lyder altså kritikken.

»Tryghedsgruppens repræsentantskab er splittet i spørgsmålet om at ændre bonusstrukturen.«


Som tidligere beskrevet i disse spalter kæmper 70 kandidater i Tryghedsgruppens Region Hovedstaden om blot 20 pladser i repræsentantskabet. Hver fjerde dansker – eller omkring 1,3 mio. – er kunder i Tryg. 500.000 kan stemme ved det nuværende valg i Hovedstaden.

Efter købet af det tidligere fagforeningsejede Alka stiller også flere markante profiler fra fagbevægelsen op til valget i Tryghedsgruppen. Blandt andet HKs formand, Kim Simonsen, og næstformand i 3F Tina Christensen, samt flere andre fra fagbevægelsen.

Tryghedsgruppens repræsentantskab er splittet i spørgsmålet om at ændre bonusstrukturen til fordel for privatkunderne og måske endda reducere den bonuspulje, der sendes tilbage til Tryg-kunderne.

Formand i Tryghedsgruppens bestyrelse Ida Sofie Jensen er også medlem af bestyrelsen i det børsnoterede Tryg. Hun er på valg i Tryghedgruppen og risikerer efter kun et år på formandsposten at ryge ud igen. Hun siger, at det efter fire år er naturligt at tage et servicetjek og en grundig undersøgelse i repræsentantskabet af bonussystemet.

Om der ligefrem er tale om en koordineret indsats fra fagbevægelsen og venstrefløjen for at få mere magt i de rige finanshuse er uvist. Tidligere folketingsmedlem for Enhedslisten Pelle Dragsted skrev sådan i et indlæg i Information i marts 2018:

»Vi bliver nødt til at gå mere aktivt ind i de fællesejede virksomheder og arbejde for at udvikle dem, sikre et reelt demokrati, så vi ikke igen skal se en lille magtelite løbe afsted med vores fælles værdier og sælge dem til højestbydende.«

»Derfor en kraftig opfordring til, at vi alle begynder at bruge mere tid på at engagere os i de demokratiske lommer, der stadig er i vores erhvervsliv. Stem til valgene i din pensionskasse, dit forsikringsselskab eller realkreditinstitut, og stem på kandidater, der vil styrke demokratiet.«

Trygs ledelse vil ikke blande sig i kampen. En pressemedarbejder siger: »Vi har ikke kommentarer til de mange forskellige ideer og forslag, der stilles i løbet af regionernes valgkamp.«

Netop Tryghedsgruppen har haft en række interne opgør over de seneste ti år. Det har ført til, at det tidligere »døde« demokrati er blevet vakt til live og har gjort Tryghedsgruppen til en egentlig, politisk kamplads.

Jens Chr. Hansen er Berlingskes erhvervskommentator

»Det tidligere »døde« demokrati er vakt til live og har gjort Tryghedsgruppen til en egentlig, politisk kamplads.«