Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Du kan indsende forslag til kommentarer på debat@berlingske.dk.

Ninna Hedeager Olsen: Ja, Adam Holm, Israels behandling af palæstinenserne ligner apartheid

Israelsk lov definerer klare særrettigheder for den jødiske del af befolkningen, og palæstinensere behandles som andenrangsborgere. Det er derfor, vi kalder Israel »apartheidlignende«. Det ligner apartheid.

BDS-kampagnens mål er de samme, som de krav til Israel, der er fastsat af verdenssamfundet – med undtagelse af USA – gennem FN. Dem bakker vi op om. Gør Adam Holm? Fold sammen
Læs mere
Foto: Kim Haugaard/Ritzau Scanpix

Adam Holm spørger i Berlingske 15. februar, hvorfor vi kalder Israel for »apartheidlignende«. Svaret er enkelt. Det gør vi, fordi Israel behandler palæstinensere som andenrangsmennesker. Det ligner apartheid.

Israelsk lov definerer klart særrettigheder for den jødiske del af befolkningen. Det er baggrunden for, at en lang række israelske politikere og debattører åbent bruger apartheid-begrebet i deres kritik af Israels mange forskellige former for undertrykkelse af palæstinenserne. Det er mere end ti år siden, at man i det indflydelsesrige israelske dagblad Haaretz kunne læse overskriften »Citizenship Law Makes Israel An Apartheid State«. Siden er den officielle undertrykkelse og diskrimination kun blevet værre.

Ninna Hedeager Olsen Fold sammen
Læs mere

Ulrik Kohl Fold sammen
Læs mere

På den israelsk-besatte Vestbred er der veje, som palæstinensere ikke har fri adgang til. Der er også adskilte retssystemer: Israels militære domstole dømmer palæstinenserne, mens civile dommere tager sig af israelske bosættere. Israels ulovlige mur på palæstinensisk område er et tredje af de utallige eksempler på forskelsbehandling og undertrykkelse.

Sammenligningen mellem Israels fremfærd og det racistiske hvide styre i Sydafrika kommer oprindeligt fra dem, der kender apartheid bedst: frihedskæmperen Nelson Mandelas ANC. Også den sydafrikanske ærkebiskop og Nobelprisvinder Desmond Tutu har brugt sammenligningen. Ikke kun sorte sydafrikanere, men også nogle af deres hvide undertrykkere – som tidligere premierminister Hendrik Verwoerd – identificerede Israel med apartheid. Det var nok ment som en slags ros.

Holm på tynd is

Adam Holm kommer med sit indlæg ud på tynd is. Det understreges af hans whatabouterisme omkring Indien og andre lande, som han mener, er værre end Israel. Hvad har Indien med Israels tortur af palæstinensiske børn at gøre? Intet. Ren udenomssnak. For ikke at tale om Holms forsøg på at sammenkæde to israelske menneskerettighedsaktivister med jødehad. De to kommer begge fra jødiske familier, der har overlevet Holocaust.

»Hvad har Indien med Israels tortur af palæstinensiske børn at gøre? Intet. Ren udenomssnak.«


Den forfejlede kritik er ikke ny. I 2014 besluttede Københavns Borgerrepræsentation at afbryde ethvert samarbejde med israelske banker og virksomheder, der har aktiviteter i de besatte palæstinensiske områder. Dengang var det Dansk Folkeparti, der beskyldte København for at ryge med på »en antisemitisk dagsorden«. Det var vås dengang, og det er vås i dag. Vi er ikke imod israelere, vi er imod undertrykkelse.

Holm er modstander af BDS-kampagnen (Boycott, Divestments, Sanctions) som et redskab til at presse Israel til at afslutte sine forbrydelser mod palæstinenserne. Det er selvfølgelig hans egen sag.

BDS-kampagnen har tre mål: Israelsk tilbagetrækning fra de ulovligt besatte områder, fuld ligeberettigelse for ikke-jødiske statsborgere i Israel, og respekt for de palæstinensiske flygtninges ret til at vende tilbage til deres hjem og ejendom. Det er krav til Israel, som er fastsat af verdenssamfundet – med undtagelse af USA – gennem FN. Dem bakker vi op om. Gør Adam Holm?