Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Nej, Niels Jespersen – vi akademikere er ikke ligeglade med andre faggrupper

Det er forkert at nedgøre nogens problemer pga. branche eller uddannelse, sådan som Niels Jespersen gør i Berlingske. Uanset om man er pædagog, murer, biolog eller underviser, kan man miste arbejdsevnen eller få den reduceret markant.

Camilla Gregersen Fold sammen
Læs mere

Niels Jespersen (S) skriver i en kommentar i Berlingske 10. juli, at akademikere er usolidariske og ligeglade med nedslidning hos andre faggrupper. Det er ikke sandt.

For cirka tre år siden tog vi i Dansk Magisterforening (DM) kontakt til FOA og 3F og siden til alle faglige organisationer. Anledningen var netop en bekymring omkring sikkerhedsnettet for dem, der ikke kan arbejde helt til pensionsalderen. Det var og er vores holdning, at ingen skal kravle ud af arbejdsmarkedet med hatten i hånden. Vi skabte dengang en alliance af stort set alle fagforeninger og mange handicaporganisationer. Alliancen »Værdig Reform« kalder på bedre og værdige forhold for dem, der mister deres fulde arbejdsevne. Vi dannede alliancen, fordi det er et fælles ansvar, at alle har et godt liv. Hvor der er et sikkerhedsnet, der griber os, vores kolleger, venner og pårørende, hvis vi får brug for det. På tværs af fag og uddannelsesbaggrund.

Reformer de sidste ti år har skabt en usikkerhed om, hvorvidt sikkerhedsnettet reelt er der. Mange af os er blevet uhyggeligt bevidste om, at vi er en enkelt sygdomsperiode fra social deroute. DM, FOA, 3F og Psykiatrifonden har også nyligt vist, at ledige i alle faggrupper bliver mere syge af at være i beskæftigelsessystemet.

Niels Jespersen giver i sin kommentar ikke meget for de akademikere, der har et hårdt arbejdsliv. Men det er forkert at nedgøre nogens problemer pga. branche eller uddannelse. Samtidig kan man godt anerkende, at mange ufaglærte har et hårdt arbejdsliv. Hvis kroppen eller hovedet siger fra, skal der derfor være mulighed for tidligere og værdig tilbagetrækning, så der også er gode år tilbage til seniorlivet.

Uanset om man er HKer, arbejder med IT, er pædagog, lagerarbejder, murer, biolog, tømrer, underviser eller arbejder inden for psykiatrien, kan man miste arbejdsevnen eller få den reduceret markant. Sker det, skal man have en værdig afgang fra arbejdsmarkedet. Det bør gælde for alle, uanset om man har arbejdet inden for én branche, eller – som flere og flere gør – i mange forskellige arbejdsfunktioner. Alle, der har behov, skal hjælpes, ligesom vi forventer, at alle kan få den operation på hospitalet, som de har behov for, uden at man spørger til deres tilknytning til arbejdsmarkedet.

Jeg håber og tror, at den nyvalgte regering genopretter trygheden og skaber værdig tilbagetrækning for nedslidte. Politikerne kan lade sig inspirere af de krav, som fagforeninger og handicaporganisationer har foreslået i Værdig Reform-alliancen, ligesom der er gode takter i den seniorpension, som den nu tidligere regering lancerede op til valget.

Vi skal ikke lade os spille ud mod hinanden som grupper, men i stedet stå sammen og kræve et sikkerhedsnet for alle, så ingen skal udsættes for ydmygelser, hvis krop eller psyke ikke kan holde frem til den fastsatte pensionsalder. Vi skal alle kunne se frem til et godt seniorliv og en værdig exit fra arbejdsmarkedet.