Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Morten Messerschmidt: Danmark har tilsyneladende ingen konservativ repræsentant i Bruxelles

Det Konservative Folkepartis repræsentant i Europa-Parlamentet, Pernille Weiss, har hurtigt fundet sig til rette i Bruxelles, men ikke som Danmarks konservative repræsentant.

»Sjældent har EPP haft en lydigere repræsentant i Danmark. Desværre har de konservative så tilsyneladende ingen repræsentant i Bruxelles,« skriver Morten Messerschmidt fra Dansk Folkeparti om de Konservatives kvinde i EU, Pernille Weiss. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup

I sidste uge afrapporterede vores nye statsminister for første gang fra Det Europæiske Råd. Et umiddelbart rodet forløb havde fundet sin afslutning, hvor EU-landenes ledere nu kunne bekendtgøre deres kandidater til Unionens topposter. Rodet fordi valget af EU- kommissionsformand ikke just gik, som man ønskede sig i Bruxelles. Her har Parlamentet i et årti kæmpet for den særlige spidskandidatproces, der i øvrigt altid omtales på tysk og som skal give EU mere demokratisk legitimitet. Som Jean-Claude Juncker, forstås. Men i mange hovedstæder ser man ikke sådan på det. Ej heller i København, hvorfor Mette Frederiksen erklærede sig tilfreds med, at det nu igen var Rådet, der bestemte. Så langt så godt.

I weekenden kunne man da læse nyt her i avisen fra en anden kvinde, der ligeledes nys har indfundet sig på den politiske stjernehimmel. Og Pernille Weiss ser anderledes positivt på »Spitzenkandidat-processen«. Det er en forbedring, »der er nødvendig for at bringe EU derhen, hvor befolkningen i højere grad tager EU i forståelsen 'Nationernes Europa' til sig,« skriver hun.

Morten Messerschmidt Fold sammen
Læs mere
Foto: Morten Messerschmidt SH CARSTEN .

Bemærk, at befolkning står i ental. Det er nemlig ikke den danske befolkning, der er i tankerne. Nej, det er den europæiske befolkning samt det »levende demokrati over grænser, der gennem samtale har potentialet til at udvikle sig.«

Pernille Weiss skal have ros for hurtigt at tilpasse sig de nye omgivelser. Hun lyder allerede mere som en EU-embedsmand end en dansk politiker. I modsætning til vores statsminister ser EPPs danske stemme nemlig europæerne som et folk, der derfor kan tale med én stemme. Det lyder meget EU’sk. Men ikke særligt konservativt.

For er det konservative ikke netop bundet til det nationale frem for det internationale? Er ikke det danske sprog netop for en konservativ en særlig blomst, som skal forstås og bevares – fremfor integreres? Og er ikke folkestyret for en konservativ netop knyttet til denne nationale identitet, hvor vi sætter pris på at have sprog, historie, livssyn og fædreland til fælles med dem, vi deler kryds med på valgdagen?

Men hos Pernille Weiss lever drømmen. Her tros der på den levende samtale over grænser, selvom vi godt nok ikke deler sprog. Her tror man på det levende demokrati over grænser, selvom de historiske forudsætninger godt nok ikke findes. Men alt det skal Pernille Weiss selvsagt ikke høre for. Jeg er glad for, at hun deler sine drømme med os læsere. Sjældent har EPP haft en lydigere repræsentant i Danmark. Desværre har konservative så tilsyneladende ingen repræsentant i Bruxelles. Men vi har jo også Mette Frederiksen.