Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Mjølnerparken og Tingbjerg har en historisk chance

Det er Folketinget, der har krævet et opgør med landets »ghettoer,« men det er også en historisk chance for kommuner og boligselskaber for én gang for alle at løfte de udsatte områder af ghettolisten.

»Det er en historisk chance for at få genrejst Mjølnerparken som et ægte københavnsk boligkvarter; blandet mellem alment og privat, mellem familier, studerende og ældre, med vinduer og åbne facader ud mod den omliggende by, med detailhandel i gadeplan. Og frem for alt med beboere med forskellige indkomster og baggrund,« skriver overborgmester i Københavns Kommune, Frank Jensen (S). Fold sammen
Læs mere
Foto: Sofie Mathiassen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I København er vi sammen med boligselskaberne ved at lægge sidste hånd på udviklingsplanerne for byens to mest udsatte områder, Mjølnerparken og Tingbjerg. Målet er, at begge områder om fem år vil være løftet af regeringens ghettoliste, og ikke længere er præget af arbejdsløshed, voksne uden uddannelse eller kriminalitet.

Et af kravene i den »ghettoplan«, som et flertal på Christiansborg har vedtaget, er, at de områder, der betegnes som »hårde ghettoer«, i løbet af en årrække kun må have 40 procent almene familieboliger. Er procentdelen højere, som den er i Mjølnerparken og Tingbjerg, skal der enten rives ned, sælges fra eller familieboliger skal »ommærkes« til ældre- eller ungdomsboliger.

I København har vi modsat andre kommuner besluttet, at vi ikke vil rive gode boliger ned. Det synes vi ikke, vi kan i en by med så stort pres på boligmarkedet. Derfor er planen for Tingbjerg, at der vil blive opført mere end 1.400 private boliger, og at flere hundrede boliger ommærkes til unge. I Mjølnerparken – også som led i en gigantisk plan, der vil løfte og forandre området – vil det være nødvendigt at sælge 200-300 boliger til privat udlejning.

»Det er en chance for én gang for alle at gøre op med fortidens misforståede boligpolitik, hvor vi boliganviste alt for mange mennesker med svære sociale vilkår til samme område.«


Helt forståeligt skaber det blandt Mjølnerparkens beboere bekymring for, hvor de skal bo, når deres bolig skal renoveres. Særligt, hvis der er tale om en af de boliger, som skal sælges.

Det kan jeg godt forstå. Men jeg vil også sige, at aftalen med boligselskabet Bo-Vita er helt klar: Alle beboere i Mjølnerparken med en fast lejekontrakt får tilbudt en bolig i samme prisniveau som en lejlighed i Mjølnerparken. Mange vil igen få lejligheder i selve Mjølnerparken – andre vil få tilbudt bolig rundt om i byen, hvor Bo-Vita har familieboliger.

Det er selvfølgelig besværligt, at nogle skal flytte ud, og andre skal flytte ind. Men det er også en chance for én gang for alle at gøre op med fortidens misforståede boligpolitik, hvor vi boliganviste alt for mange mennesker med svære sociale vilkår til samme område.

Foto: Frank Jensen .

Det er en historisk chance for at få genrejst Mjølnerparken som et ægte københavnsk boligkvarter, blandet mellem alment og privat, mellem familier, studerende og ældre, med vinduer og åbne facader ud mod den omliggende by, med detailhandel i gadeplan. Og frem for alt med beboere med forskellige indkomster og baggrund.

Jeg var ude i Mjølnerparken i denne uge. Og det er helt vildt, hvad der sker omkring Nørrebro Station og hvor godt der bliver med gamle, smukke københavnerkarreer, nye boliger, butikker ud mod gaden, den lækre superkile og sågar det nye højhus, Nordbro, der med sine 29 etager og i alt 510 lejligheder (388 er studielejligheder) giver området en helt ny profil.

Det skal Mjølnerparken være en del af. Og det bliver den nu.