Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Lukning af biblioteker svækker yderområder

Lukning og forringelser af lokale biblioteker i yderområderne fortsætter. Lukningerne fjerner lokale samlingssteder for fællesskab, viden og kultur.

Biblioteker over hele landet lukkes. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er modstridende, at man fra Christiansborg taler om, at folk skal flytte fra by til land samtidig med, at kommunerne lukker vigtige lokale kultur- og forsamlingssteder såsom bibliotekerne.

Man kan jo spørge sig selv: Har jeg lyst til at bo et sted hvor daginstitutioner, skoler, købmænd, læger og biblioteker lukker? Nej, vel? Små byer har brug for samlingssteder og hverdagstilbud som skaber værdi og sammenhold lokalt. Det er over køledisken, legepladshegnet og låneskranken, at forskellige mennesker mødes, og fællesskaber opstår og vedligeholdes. Derfor synes jeg, det er problematisk, at hver tredje bibliotek er lukket siden 2006.

Emilie Vraagaard Fold sammen
Læs mere

Jeg har altid elsket biblioteket. Jeg er selv vokset op i en lille by og ved, hvad det betyder for lokalsamfundet at have et aktivt bibliotek. Den gamle gule gård med stråtag var et af de første steder, jeg oplevede at forsvinde ned i en bog og ind i helt nye universer og eventyr.

På biblioteket kan høj som lav få adgang uden krav om modydelse. Tiden er ovre, hvor biblioteket var et støvet sted, hvor man kunne høre en knappenål falde til jorden. Det moderne bibliotek er et forsamlingshus med latter, larm og liv. Nogle besøger biblioteket for at låne Herman Bang, andre foretrækker en roman af Helle Helle eller et eventyr af H.C. Andersen. Andre igen kommer for at få lektiehjælp eller deltage i debatmøder og fællessang.

De lokale bibliotekers fremtid er dog usikker. Igen i år var lukningen af flere fysiske biblioteker sat til debat i de kommunale budgetforhandlinger. Blandt andet i Aalborg, Kerteminde og Sønderborg Kommune.

Debat blev til virkelighed for de to sønderjyske biblioteker i Ulkebøl og Dybbøl, som - på trods af fine besøgs- og udlånstal - måtte lade livet i Sønderborg Kommunes budgetforhandlinger.

På Sjælland har Græsteds Bibliotek undgået lukning, men må i 2019 sige farvel til bemanding. En overlevelsesmanøvre, som desværre er velkendt. Det giver sig selv, at bemanding er en forudsætning for, at de mange kulturelle og sociale arrangementer finder sted på biblioteket. Så selvom Græsteds borgere kan glæde sig over, at biblioteket består, må de indstille sig på et bibliotek med færre aktiviteter.

Eksemplerne er bare et lille udvalg. Flere biblioteker mellem Dybbøl og Græsted har fået lignende advarsler om besparelser eller lukninger, og endnu ikke alle udfald er kendt.

Tendensen til at spare på hverdagstilbud i små byer kan have store konsekvenser for de nuværende beboere, men også for byernes mulighed for at fastholde og tiltrække beboere i fremtiden. Færre og dårligere biblioteker betyder færre mødesteder, mindre sammenhold og liv i de områder, der fremadrettet må klare sig uden biblioteket som samlingspunkt og videnscenter.

Det idylliske gule stråtækte bibliotek fra min barndom låner stadig bøger ud til byens beboere, men hvem ved hvad fremtiden bringer? Bruger man kommunernes budgetforhandlinger 2019 som krystalkugle, ser fremtiden sort ud for mit gamle bibliotek og mange andre provinsbiblioteker.