Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Liberal Alliance: Ambitiøs klimapolitik kræver saglige løsninger

Liberal Alliance forlod forhandlingerne om en klimalov. Det gjorde vi blandt andet, fordi omkostningerne er så store, at regeringen ikke vil ud med regningen.

»Vi ønsker at være ærlige om, at de klimapolitiske ambitioner vil påvirke livsvilkårene for hundredtusinder af mennesker, og det kræver løsninger. Liberal Alliance har skufferne fulde af vækstpolitik for at sikre, at den grønne omstilling ikke gør os fattigere,« skriver Alex Vanopslagh og Ole Birk Olesen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Klimapolitikken skal gribes sagligt an, så vi gør både klimaet og danskerne til vinderne.

Liberal Alliance deltog i forhandlingerne om en klimalov, der skal sætte rammen om det ekstremt ambitiøse mål at reducere Danmarks udledning af drivhusgasser med 70 pct. i forhold til niveauet i 1990, men forlod forhandlingslokalet, før loven blev vedtaget.

For omkostningerne ved 70 pct.-målet er så store, at regeringen ikke vil ud med nogle overslagsberegninger på, hvad den samlede regning bliver. Vi taler formentlig om noget, der svarer til at bygge flere supersygehuse – om året – og som vil påvirke danskernes hverdag kraftigt. Det kræver nogle ekstremt hårde prioriteringer.

Vi ønsker en klimapolitik, der mest effektivt reducerer vores udledninger af drivhusgasser, og som er bygget på følgende principper:

Ærlighed. Selvom nogle danske virksomheder vil tjene på klimapolitikken, vil den samlede effekt af den være tab af vækst, arbejdspladser og konkurrenceevne. Det bør kompenseres med tiltag, der fremmer vækst og beskæftigelse lige så meget.

Alex Vanopslagh Fold sammen
Læs mere

Globalt udsyn. CO2 kender ingen grænser, og det bør løsningerne heller ikke. En understøttelse af reduktioner af CO2-udledninger i udlandet, hvis de kan opnås billigere og nemmere, er fuldt ud gyldige virkemidler i klimapolitikken. Derfor skal eksport af danske offentlige klimaløsninger, som andre lande kan bruge, være en hjørnesten. Det er bedre at reducere CO2-udslippet med 30 mio. ton i Kina end at mindske danske udledninger med to mio. ton for samme pris.

Ole Birk Olesen Fold sammen
Læs mere

Ingen klimanationalisme. Dansk klimapolitik skal ikke bare rykke CO2-udslip til udlandet, og Danmark skal kunne udnytte sine grønne styrker ved, at en flytning af mindre klimavenlig produktion i udlandet til en mere klimavenlig produktion i Danmark – eksempelvis i det klimavenlige danske landbrug – ses som en reduktion af CO2-udslippet, selvom Danmarks CO2-udslip isoleret set stiger.

Smæk for skillingen. Den grønne omstilling skal bygge på et sagligt grundlag fra eksempelvis Det Miljøøkonomiske Råd. Et af de redskaber, rådet oftest peger på, er kvoteannulleringer. Det vil sige, at Danmark kan opkøbe CO2-kvoter i EUs kvotesystem, som vi ikke vil bruge. Dette redskab har aftalepartierne afvist.

»Skal vi inspirere internationalt, skal vi håndtere den grønne omstilling ambitiøst, fornuftigt og effektivt. De tre ting fungerer kun i samspil.«


Ovenstående er en ambitiøs, fornuftig og effektiv klimapolitik. Vi ønsker at være ærlige om, at de klimapolitiske ambitioner vil påvirke livsvilkårene for hundredtusinder af mennesker, og det kræver løsninger.

Liberal Alliance har skufferne fulde af vækstpolitik for at sikre, at den grønne omstilling ikke gør os fattigere. Vi ville binde politikerne til masten og ikke gøre Danmark til et skræmmebillede på fattigdomsskabende politik, som stort set ingen andre lande kunne føre uden katastrofale konsekvenser for almindelige mennesker.

Skal vi inspirere internationalt, skal vi håndtere den grønne omstilling ambitiøst, fornuftigt og effektivt. De tre ting fungerer kun i samspil. Det er kernen i Liberal Alliances klimapolitik, og da vi ikke kunne få opbakning til det fra de andre partier, forlod vi forhandlingerne.