Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

LGBT-formand: Læger skal blive bedre til at tale om homoseksuelles sexliv

Bedre uddannelse til sundhedspersonalet er vejen frem. De skal klædes på til at tage de svære snakke om sexliv, de skal klædes på til at huske de væsentlige undersøgelser, og de skal klædes på til at gå udenom de værste, sproglige spinatbede og fordomme.

»Som LGBT+ person springer du ud, hver gang du går til lægen.« Fold sammen
Læs mere

Som LGBT+ person har vi haft flere grunde til at lade champagnepropperne springe i år: Transpersoner er taget af listen over psykiske sygdomme, og bøsser har endelig fået lov til at donere blod. Men champagnen har haft en bitter eftersmag. De to fremskridt er jo ikke en gave, men en ret som vi har kæmpet for at opnå.

Samtidig hænger fordomme, misforståelser og uvidenhed ved i sundhedssystemet. Det giver ikke bare LGBT+ personer dårlige oplevelser, men risikerer også at være direkte sundhedsskadeligt.

Som LGBT+ person springer du ud, hver gang du går til lægen. Fordi lægen ofte bare går ud fra, at du er heteroseksuel. Det er trættende og krævende hele tiden at skulle stå på mål for sit køn og seksualitet. Især når man står og har brug for hjælp fra sundhedsvæsenet og skal forsøge at trække råd og vejledning ud af en læge.

Peder Holk Svendsen Fold sammen
Læs mere

Lad mig slå fast med det samme. Jeg tror ikke, at nogen læger giver LGBT+ personer en dårlig oplevelse eller ufuldstændig behandling ud af ond vilje. Der er ingen tvivl om, at læger og andre sundhedsfaglige ønsker at hjælpe deres patienter bedst muligt. Men når det gælder sundhedsuddannelserne over en bred kam, bliver vores sundhedspersonale ikke uddannet godt nok

Uvidenheden betyder måske ikke meget, hvis der er tale om influenza, men hvis der er mistanke om en seksuelt overført sygdom, kan det have konsekvenser, hvis lægen ikke foretager de rette undersøgelser.

Det er for eksempel problematisk, når kvinder, der har sex med kvinder, ikke tjekkes korrekt for kønssygdomme, fordi lægen eller sygeplejersken mangler viden om, hvordan kønssygdomme overføres mellem kvinder.

»Bare for at være sikker«

Det er også problematisk, når kvinder, som aldrig har haft sex med mænd, alligevel møder læger, som insisterer på at foretage graviditetstest »bare for at være sikker«. Det er spild af ressourcer og er både nedladende og grænseoverskridende for de kvinder, der oplever det.

»Jeg er sikker på, at sundhedspersonalet er interesseret i den nødvendige faglige opkvalificering, så vi kan få ændret og forbedret systemet for LGBT+ personer én gang for alle.«


Det er problematisk, når jordemødre spørger den gravide og medmor »hvor er far?« Selvom spørgsmålet er i bedste mening, skaber det unødige problemer i samarbejdet mellem forældre og sundhedspersonale, at der ikke er større viden om de forskellige måder, vi i dag danner familier på.

Mange mænd, der har sex med mænd, møder ofte et sundhedsvæsen, hvor mange fordomme florerer. Det kan være fordomme om, hvor mange sexpartnere man har, deres formodede risikoadfærd og andre fordomme, der kan lede til sundhedsmæssige misforståelser og i sidste ende fejlbehandling.

Bedre uddannelse til sundhedspersonalet er vejen frem. De skal klædes på til at tage de svære snakke om sexliv, de skal klædes på til at huske de væsentlige undersøgelser, og de skal klædes på til at gå udenom de værste, sproglige spinatbede og fordomme.

I samarbejde kan det lykkes. Jeg er sikker på, at sundhedspersonalet er interesseret i den nødvendige faglige opkvalificering, så vi kan få ændret og forbedret systemet for LGBT+ personer én gang for alle.