Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Lad os bakke op om det kriseramte lokale erhvervsliv – Måske er det nu, julegaverne skal i hus

Vi skal alle bakke op om de mange anbefalinger for at bremse smitten, men vi skal også huske at sikre, at vi stadig har det lokale erhvervsliv på den anden side af krisen.

»Der er brug for os - forbrugerne. For når vi kommer ud på den anden side, ønsker vi os det samme liv tilbage, som vi lige nu har sat på pause. Et liv med kulturelle tilbud, handelsliv, caféer og spisesteder,« skriver Sofia Osmani. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe

For bare to uger siden var alt stadig normalt. Vi drøftede udligning og ferieplaner, gik på café og i biografen. Så kom de første anbefalinger, og samtlige kommuners kriseberedskaber blev sat i funktion – noget jeg i mine 18 år i lokalpolitik aldrig har oplevet før.

Alligevel gik der lidt tid, før omfanget af de nødvendige ændringer stod klart. Vi er på kort tid gået fra en helt almindelig hverdag til at vurdere, om enkelte arrangementer skulle aflyses, og nogle få medarbejdere sendes hjem – og videre til at lukke alt ned, organisere hjemmearbejde for tusindvis af ansatte og sikre den helt nødvendige omsorg for ældre og udsatte.

Ord som værnemidler, nødpasning og kriseberedskab er blevet hverdag. Og det selvom krisen slet ikke har toppet endnu.

Min kalender, der før bugnede af møder, repræsentative opgaver og udadvendte funktioner, har nu kun én aktivitet på programmet – kommunens tværgående krisestab. Centrale medarbejdere, sundheds-, omsorgs- og plejepersonale arbejder på højtryk, og i kommunerne gør vi klar til at hjemtage patienter i takt med, at hospitalerne presses, og borgere må sendes hjem.

Kun de mest nødvendige opgaver løses, for vi skal spare på personalet og reducere smitterisikoen. Midt i denne skræmmende virkelighed rammes jeg af en kæmpe beundring for de medarbejdere, der løser en enorm opgave. Effektivt, professionelt og med samfundssind.

Samme samfundssind må vi andre udvise, når vi for en stund må tilsidesætte egne behov og acceptere anbefalingerne om at sætte vores normale liv på pause. For netop det kan blive afgørende for, at vores sundhedspersonale kan udføre deres arbejde, uden at sundhedssystemet knækker.

Udfordringen bliver så, at behovet for ikke at knække sundhedssystemet, tvinger meget andet i knæ. For det er ikke let at drive virksomhed, når både kunder og ansatte helst skal blive hjemme.

»Hvis det skal lykkes, er det nu, vi skal handle. Ikke kun i de store onlinebutikker og supermarkeder, men også lokalt.«


Lyngby, der normalt er en af hovedstadens travleste handelsbyer, med en omsætning pr. kvadratmeter, som kun overgås af det centrale København, ligger næsten øde hen. Dels fordi kunderne – klogeligt – bliver hjemme, dels fordi storcentrene nu også er lukket ned. Caféer, spisesteder, små butikker og alt fra fysioterapeuten til frisøren bliver ramt, når der ikke er kunder i butikken.

Lyngby er et eksempel, men billedet er det samme, uanset hvor man bor. Derfor er der også grund til bekymring og behov for hjælpepakker fra regeringen.

Men der er også brug for os – forbrugerne. For når vi kommer ud på den anden side, ønsker vi os det samme liv tilbage, som vi lige nu har sat på pause. Et liv med kulturelle tilbud, handelsliv, caféer og spisesteder.

Hvis det skal lykkes, er det nu, vi skal handle. Ikke kun i de store onlinebutikker og supermarkeder, men også lokalt. Heldigvis har mange mindre erhvervsdrivende indrettet sig med f.eks. take-away fra yndlingsrestauranten, gavekort til fremtidig brug og lokal netshopping.

Samme kreative tilgang til en ny hverdag kan vi alle give os i kast med. Måske er det nu, julegaverne skal i hus, restaurationsoplevelsen skal hjem i stuen, og fremtidige oplevelser købes (så er der også noget at se frem til)?

Vi skal alle bakke op om de mange anbefalinger for at bremse smitten, vi skal sætte pris på de mange, der knokler og kæmper, vi skal tænke kreativt for at sikre en smule normalitet i en hverdag, der er alt andet end normal – og vi skal gøre en indsats for at sikre, at vi også har vores lokale erhvervsliv, når vi kommer ud på den anden side.

Sofia Osmani er borgmester i Lyngby-Taarbæk Kommune for Det Konservative Folkeparti