Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Kunstig intelligens er nøglen til fremskridt i Europa – men uden tillid går det ikke

»Tillid og troværdighed er afgørende i udviklingen af kunstig intelligens – og det er en udvikling, der foregår over tid. Processen er nemlig helt afgørende for at sikre en bæredygtig og langsigtet implementering i vores samfund,« skriver Casper Klynge og Marianne Dahl. Fold sammen
Læs mere
Foto: DIBYANGSHU SARKAR/Ritzau Scanpix

Kunstig intelligens vil få afgørende betydning for vores stadigt mere digitaliserede liv. Vi har kun set begyndelsen. Europa-Kommissionen fastslog for nylig, at potentialet for datadreven økonomisk vækst er mere end 800 mia. euro i 2025. Dertil kommer de mange ikke-økonomiske fordele, som ny teknologi bringer med sig, som f.eks. løsningen på sundhedskriser som covid-19 og løsningen på klimaudfordringer.

Der er dog også en skyggeside; med teknologi følger risici og nye udfordringer.

Allerede i februar præsenterede Europa-Kommissionen et forslag til nye, lovbestemte rammebetingelser for kuns   tig intelligens, og i slutningen af juni underskrev erhvervsminister Simon Kollerup sammen med ni andre EU-medlemslande en fælles erklæring om et øget fokus på udviklingen af ansvarlig kunstig intelligens.

Vi deler målet om, at øget anvendelse og udvikling af kunstig intelligens skal ske i overensstemmelse med europæiske værdier. Vi bakker op om Europa-Kommissionens forslag og ambition om at gøre Europa til global leder på området, og vi har formuleret fem konkrete forslag.

Fem forslag

For det første bør der skabes incitament til at indføre standarder for implementering af kunstig intelligens – f.eks. skal dem, der udvikler teknologierne, være transparente om både begrænsninger og risici.

For det andet må omkostningerne ved at overholde reguleringen ikke forhindre nye produkter og services i at komme på markedet.

For det tredje foreslår vi, at man skaber en risikobaseret tilgang til kravene for kunstig intelligens, fordi forskellige niveauer af sikkerhed og beskyttelse af fundamentale rettigheder kræver forskellige regler og efterlevelsesregimer.

For det fjerde skal vi tydeliggøre, hvilke krav der gælder for hvilke aktører og placere ansvaret hos dem, der har de bedste betingelser for at leve op til det.

Og sidst, men ikke mindst opfordrer vi til, at man tager udgangspunkt i eksisterende love, så der kun udarbejdes ny lovgivning, hvor der er særligt behov for det.

Tillid og troværdighed er afgørende i udviklingen af kunstig intelligens, og det er en udvikling, der foregår over tid. Processen er nemlig helt afgørende for at sikre en bæredygtig og langsigtet implementering i vores samfund. Udfordringen er at balancere de potentielle ulemper med fordelene ved øget anvendelse af kunstig intelligens. Vi har i Microsoft forpligtet os til at hjælpe med at gøre kunstig intelligens brugbar, tilgængelig og sikker for alle europæere, og vi ser frem til at samarbejde med kommissionen og andre aktører på området, herunder den danske regering, for at gøre ansvarlig kunstig intelligens til en selvfølge både på tværs af Europa og i resten af verden.

Casper Klynge er vicepræsident for Government Affairs, Microsoft. Marianne Dahl er vicepræsident, Sales, Marketing & Operations, Microsoft Vesteuropa.