Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Kritikken af Bios er ikke et forsvar af Falck

Berlingske bragte 4. marts et debatindlæg, hvor Kim Skjoldborg manipulerer groft og kommer med seriøse anklager om SFs rolle.

»I SF er vi venstreorienterede og har altså ikke særlige følelser for det ene privatkapitalistiske foretagende frem for det andet. Hvorfor i alverden skulle vi ønske Falck frem for eksempelvis Bios?« spørger Karsten Hønge (SF) som var på Kim Skjoldborgs indlæg i Berlingske 4. marts. Fold sammen
Læs mere
Foto: Foto: Claus Fisker/Scanpix 2016

En løgn bliver som bekendt ikke sand, bare fordi den gentages. Og løgne skal ikke stå uimodsagte, for SF har aldrig forsvaret Falck. Som ansvarlige politikere har vi naturligvis stillet kritiske spørgsmål til Bios, som vandt udbuddet af ambulancedriften i tre af de fire områder i region Syddanmark. Det er simpelthen vores pligt.

Det blev siden bevist, at der var særdeles gode grunde til SFs kritik af Bios. Vi var kun drevet af ønsket om tryghed for befolkningen og ordentlige arbejdsforhold for de ansatte. Men det var en hård kamp op ad bakke, da det politiske flertal i regionen, med en Venstrepolitiker som udvalgsformand, var vanskeligt at drive fyldestgørende svar ud af.

»Falck har tydeligvis opført sig fuldstændig forkasteligt, og konsekvenserne bliver forhåbentlig hårde for firmaet. Men Falcks opførsel begrunder ikke, at Bios viste sig uegnet til opgaven.«


Berlingske bragte mandag 4. marts et debatindlæg, hvor Kim Skjoldborg manipulerer groft og kommer med fuldstændig grundløse anklager om SFs rolle. Da han oven i købet er i gang med at skrive en bog om forløbet, iler jeg her med nogle rettelser af de værste usandheder og åbenlyse misforståelser.

I SF er vi venstreorienterede og har altså ikke særlige følelser for det ene privatkapitalistiske foretagende frem for det andet. Hvorfor i alverden skulle vi ønske Falck frem for eksempelvis Bios?

Falck har gennem årene foret sin pengekasse med fede overskud, betalt af skatteyderne. SF vil bruge skattekronerne med omtanke.

SF er i alle sammenhænge kritiske over for udliciteringer og privatiseringer, men anerkender at det bruges i nogle situationer. Det dramatiske forløb i Syddanmark fører nu sandsynligvis til, at flere regioner trækker ambulancedriften hjem som en offentlig opgave. For de privatiseringsglade på højrefløjen må det være noget af en bet.

Karsten Hønge Fold sammen
Læs mere

Førhen bestod ambulancedriften mest i at fragte syge og tilskadekomne mellem to steder. I dag er ambulancerne fremskudte skadestuer, der arbejder tæt sammen med sygehusene. Behandlingen starter i det øjeblik, ambulancen er fremme. Derfor giver det nu om dage mest mening, at ambulancerne drives i offentligt regi.

Falck har tydeligvis opført sig fuldstændig forkasteligt, og konsekvenserne bliver forhåbentlig hårde for firmaet. Men Falcks opførsel begrunder ikke, at Bios viste sig uegnet til opgaven. Hos Falck gjorde de, hvad de kunne for at spænde ben for Bios, men det gør jo ikke pludselig det hollandske taxa- og ambulancefirma uskyldsrent og dygtigt. Skæg for sig, og snot for sig.

Bios kom til Danmark uforberedt på den store opgave, som lå forude. Jeg besøgte Bios' hovedsæde i Rotterdam i 2015 og var chokeret over den lemfældige måde at gribe arbejdet an på. Noget så banalt som et lønsystem kom ikke på noget tidspunkt til at fungere, og der var konstant rod med mandskabslisterne. Mest alvorligt var vel, at Bios snød sig til 30 millioner skattekroner fra regionen. Penge, som fortsat ikke er tilbagebetalt. Jeg kan nævne en lang række andre misforhold, som ikke har en bjælde med Falcks opførsel at gøre, men alene skyldes manglende professionalisme i Bios.

SF kan stå ved hver eneste handling og hvert eneste ord i sagen om Falck og Bios.