Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens eller skribenternes holdning.

Kommentar: »Vind eller forsvind« er erhvervslivets spilleregler – hvem er i farezonen i 2020?

Det brager derudad i dansk erhvervsliv. Langt, langt de fleste steder. Men der er også udfordringer i 2020. Her er nogle nedslag. Mest udsat er ISS-topchef Jeff Gravenhorst, der er kommet i modvind på børsen. Du kan også møde Kaspar Basse og Jeanette Aaen.

ISS-aktien er i fald. Topchefen gennem ti år, Jeff Gravenhorst, er rendt ind i problemer med tilliden til børsmarkedet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Joakim Rimer Rasmussen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Indrømmet, det er en farefuld færd at begive sig ud på. Berlingske vover dog det ene øje i forsøget på at kigge ind i Big Business' helligste haller, direktioner og bestyrelser. Hvad sker der, hvem sidder løst, og hvem står på spring i det herrens år 2020?

Det skal med, at en række af de store kendisvirksomheder har foretaget udskiftninger de senere år, både i formandsstolen og på topchefposten. Det går forrygende godt i dansk erhvervsliv. Bundlinjerne bugner, og aktiekurserne kender kun én vej: Op. Big Business-bosserne har derfor overskuddet til at stille sigtekornet ind på den grønne omstilling og på egen moral og etik. Mon ikke den dialog fortsætter også i 2020?

Umiddelbart tyder det således ikke ligefrem på en bølge af skift i toppen. Her er et par bud på virksomheder, hvor personspørgsmålet kan blive et hot tema i 2020.

»Umiddelbart tyder det således ikke ligefrem på en bølge af skift i toppen.«


Værst ser det ud for ISS-topchefen siden 2010, Jeff Gravenhorst. Egentlig har den nu 57-årige Gravenhorst igennem en årrække leveret varen. Skjules kan det dog ikke, at 2019 blev en voldsom nedtur med en grim nedjustering. Frygten er, at Gravenhorst har mistet grebet om servicekoncernen.

Væksten er der ikke, og profitten skuffer. Det sætter sig i aktien, som er faldet støt. Hvis der er noget, bestyrelsesformænd ikke kan lide, så er det støt faldende aktiekurser. ISS har noget så fornemt som en lord for enden af bestyrelsesbordet, nemlig lord Allen af Kensington. Rygtebørsen vil vide, at han er på markedet for at finde ny energi til ISS.

Sydbank-topchefen Karen Frøsig vandt et særegent slag i bankbestyrelsen i 2019. Holder det også i 2020? Fold sammen
Læs mere
Foto: PR-foto.

Uro er der også i Sydbank-bestyrelsen. Ja, faktisk kom det til et magtopgør i 2019, hvor både formand og næstformand og yderligere et par bestyrelsesmedlemmer sagde farvel og ikke megen tak til Peberlyk i Aabenraa, hvor Sydbank har sit hovedsæde. Reelt set tabte formandsgruppen til Sydbanks stærke kvinde, topchef Karen Frøsig.

Frøsig havde allieret sig med de fire medarbejdervalgte bestyrelsesmedlemmer i bestyrelsen, og det var nok til at vippe vægtskålen til fordel for Frøsig. Men-men, der er udfordringer forude. Formandsposten er overtaget af den tidligere IBM-chef Lars Mikkelgaard-Jensen.

»Mange har sagt »nej tak« til bestyrelsen i Sydbank.«


Nu er han på jagt efter medlemmer til at fylde Sydbank-bestyrelsen op. Det er sværere end som så, mange har sagt »nej tak« med henvisning til den governance-struktur, der er i Sydbank. Nok har den 61-årige Karen Frøsig vundet første slag, men det store spørgsmål i finansen er, om Karen Frøsig også kan vinde de næste, når det begynder at stramme til i 2020.

Travlhed for Finanstilsynets top

Ro i finansen er der just ikke, men efter en række ledelsesskift i Danske Bank og Nordea må der forventes en vis ro i disse banker i 2020. I hvert fald på ledelsesgangene. Bankernes tilsynsorgan, Finanstilsynet, får givetvis hulens travlt også i 2020. Indtjeningen er presset, og den klassiske forretningsmodel i bankerne er udfordret.

Spørgsmålet er, om den snart 61-årige Jesper Berg efterhånden orker mere. 2020 bliver næppe mindre brydsomt end 2019.

Drama kan det udvikle sig til i Tryg-familiens bagland. Forsikringsselskabet Tryg går som smurt, men hovedaktionæren, Tryghedsgruppen, har bøvl med at holde sammen på flokken. Allerede i januar 2020 er der afgørende valg i Region Hovedstaden, hvor formanden i Tryghedsgruppen, Ida Sofie Jensen, er valgt.

Ida Sofie Jensen blev formand i Tryghedsgruppen i 2019. Men allerede i 2020 venter et dramatisk opgør. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jon Norddahl.

Imidlertid er der opstillet hele 72 kandidater til blot 21 pladser, og det kan betyde, at Ida Sofie Jensen, som blev formand i foråret i 2019, kommer til at kæmpe for at fastholde sin position.

Hård landing for kæderne?

2020 kan blive et afgørende år for de hastigt voksende kæder som Joe & The Juice, Flying Tiger og Lagkagehuset. Mest usikkert synes det at være for Kaspar Basses Joe & The Juice. Enorm vækst har betydet enorme underskud, og måske begynder kapitalfondsejerne at ryste på hånden. I så fald rykkes der ofte rundt på pladserne i direktion og bestyrelse.

Kaspar Basse er manden bag Joe & The Juice. Kæden vokser, men det gør underskudddet også. Er stifteren på vej ud? Fold sammen
Læs mere
Foto: Nikolai Linares.

I hvert fald rykkede Basse, som fortsat har en mindre ejerandel i juicekæden, fra posten som direktør til bestyrelsesformand. Et lidt overraskende træk al den stund man skulle tro, at Basses iderigdom og drive kunne bringe virksomheden frelst igennem trængslerne.

»Får han en ny og endnu mere central rolle i Joe & The Juice i 2020?«


Børsnoteringen i USA er sat på standby, og i kulissen står den tidligere B&O-direktør Tue Mantoni. Han blev næstformand i 2019. Får han en ny og endnu mere central rolle i Joe & The Juice i 2020?

Detailhandelen kan komme til at fylde en del i nyhedsbilledet i 2020. Salling Group skal have ny formand efter Nils Smedegaard Andersen. Og Jeanette Aaen er ikke lykkedes med at få styr på tingene i det voldsomt underskudsplagede Illum på Strøget i København. Luksuskonceptet har endnu ikke bestået sin prøve.

Luksusvarehuset Illum i København bløder fortsat enorme underskud. Jeanette Aaens genrejsning af Illum lader vente på sig. Fold sammen
Læs mere
Foto: Anne Mie Dreves.

Luksusbranden B&O er også i storkrise, igen-igen. Spørgsmålet er, om investorerne fortsat har tillid til formanden igennem 10 år, Ole Andersen.

Men forvent også overraskelser i 2020. Erhvervslivets top er ikke en spejderlejr, det er en kampzone. Og når nogle taber, er der andre, der vinder.

Jens Chr. Hansen er Berlingskes erhvervskommentator