Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Kom nu ind i kampen, Søren Gade!

Det undrer mig, at en erfaren politiker som Søren Gade vælger symbolik frem for handling. Mon ikke hans godt 200.000 stemmer forventer lidt mere?

Gade var ovenikøbet forsvarsminister i Frontex’ første år. Så han må da om nogen vide, hvad der konkret skal gøres. Hvorfor går han ikke mere direkte til værks?« skriver Pernille Weiss. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I dansk politik er vi vant til, at Venstre på nogle områder maler med den brede pensel. Dem om det. Sådan kan man også samle mange stemmer op.

Men det er svært at navigere i et borgerligt samarbejde i Europa-Parlamentet, når Søren Gade går enegang og stemmer blankt til den nye kommission, mens Venstres øvrige MEPer stemmer for. Gruppeformand Morten Løkkegaard erkender, at han faktisk er enig med Gade - men alligevel stemte han anderledes.

Gade forklarer, at han gik imod partilinjen, fordi han i valgkampen lovede sine vælgere, at EU skal have styr på de ydre grænser med 10.000 Frontex-vagter.

Kommissionen har lagt op til, at det skal ske senest i 2024. Men det er ikke godt nok, mener Gade - og jeg er helt enig! Jeg gik selv til valg på det. Det haster med at få styr på EUs ydre grænser, for migrationspresset vokser syd for Middelhavet.

Pernille Weiss Fold sammen
Læs mere

Det undrer mig dog, at en erfaren politiker som Søren Gade vælger symbolik frem for handling. Mon ikke hans godt 200.000 stemmer forventer lidt mere?

Gade var oven i købet forsvarsminister i Frontex’ første år. Så han må da om nogen vide, hvad der konkret skal gøres. Hvorfor går han ikke mere direkte til værks?

Resultater opnås med politisk håndværk, tålmodighed og en stædig indsats ved de rette forhandlingsborde. Derfor stemte jeg for den nye kommission. Det betyder ikke, at jeg er enig i alle dens prioriteringer. Men modsat Gade bruger jeg et mere direkte sprog.

Jeg har nemlig skrevet et brev til kommissær Ylva Johansson, hvori jeg præcist peger i retning af, at vi når i mål med at styrke Frontex og beskytte EUs borgere mod illegal migration.

For det første opfordrer jeg Johansson til at indlede forhandlinger om medlemsstaternes udvidede bidrag til Frontex allerede i foråret 2020.

Desuden anbefaler jeg, at kommissæren præsenterer en plan for, hvordan den styrkede kontrol kan være klar senest i 2022. Det er ambitiøst – men bestemt ikke urealistisk.

Sidst - men ikke mindst, bør hun hurtigst muligt se på, hvordan man bedst organiserer Frontex, sikrer rekrutteringen af de 10.000 grænsevagter og udstyrer dem med den fornødne teknologi. Flere steder i agenturet er der allerede store problemer med at tiltrække kvalificerede medarbejdere – uanset udvidelse af agenturet. Det gør jeg Johansson opmærksom på i brevet, som Ursula von der Leyen selvfølgelig også får.

Jeg beder Johansson om konkrete svar, så vi kan få en saglig debat om, hvordan Frontex kommer helt op at køre hurtigst muligt - og længe før 2024.

Søren Gade og jeg er enige om, at der skal styr på de ydre grænser hurtigst muligt. Gade har blot valgt at sige dette ved ikke at ville stemme på Kommissionen. Jeg vælger ord og handling. Derfor henvender jeg mig direkte til Johansson. For Det Konservative Folkeparti er borgerlige stemmer, der arbejder, så det kan høres.