Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Københavns hjerte har kultur i verdensklasse, men den er gemt væk bag støj og forvirring

Omkring Slotsholmen finder man et væld af kulturtilbud i gåafstand fra hinanden. Det er muligt at skabe en kulturdestination i verdensklasse. Det kræver kun, at man gennemfører de mange anbefalinger, som allerede er beskrevet i en lang række rapporter.

Inden for gåafstand i København har vi kulturtilbud i verdensklasse, hvis man altså kan finde indgangen. Det nye kulturhus Blox brillerer med en næsten usynlig indgang i kælderniveau på bygningens bagside. Til gengæld kan alle finde indgangen til fitnesskæden Sats. Fold sammen
Læs mere

Mon ikke de fleste får fornemmelsen af kuldioxidforgiftning, hvis man en sjælden gang kommer til at gå langs Thorvaldsens Museum eller under Nationalmuseets kolonnade? Og undgår man ikke helst at skråne hen over Christiansborgs Slotsplads? For slet ikke at tale om at krydse H.C. Andersens Boulevard med dens tunge fire-sporede trafik? Det gør jeg i hvert fald. Helt uden at tænke over det, undgår jeg temmelig systematisk at færdes langs Holmens Kanal, Stormgade, Vester Voldgade og Christians Brygge på grund af den tunge, støjende trafik.

Ane Cortzen Fold sammen
Læs mere

Men hvis man vælger at forcere støjen og lugten og søge hen mod nogle af museerne – som en stakkels, vildfaren turist kunne finde på – ja, så kan det være mere end svært at finde ud af, hvordan man kommer ind! Thorvaldsens Museum ligger fortsat med de smukke fløjdøre lukket ud til en gold plads. Man skal virkelig lede med lys og lygte efter den særdeles spartanske indgang på bagsiden af et af verdens mest spektakulære museer.

»Jeg må indrømme, at jeg slet ikke aner, hvor indgangen til Christiansborgs slotsruiner er.«


Nationalmuseet forsøger med bannere og plakater, der hurtigt bliver smudsige af al trafikken, at lokke folk om på bagsiden af den store palæbygning til Ny Vestergade, hvor deres noget diskrete indgang også forefindes. Det nye Blox brillerer i særklasse med sin næsten usynlige indgang i kælderniveau, der ligeledes er placeret på bygningens bagside. (Det eneste, man helt ubesværet kan finde frem til i den bygning, er indgangen til fitnesskæden Sats).

For at komme ind til Den Sorte Diamant, skal man forcere Søren Kierkegaards Plads, der er en bumpet omgang granit uden mulighed for hvile. Og jeg må indrømme, at jeg slet ikke aner, hvor indgangen til Christiansborgs slotsruiner er.

Verdensklasse

Her, hvor landets mest majestætiske og vigtigste kulturinstitutioner hører hjemme, er der ikke spor rart at opholde sig. I stedet søger vi ud i brokvartererne, hvor cafélivet blomstrer. Og det er egentlig ærgerligt – for inden for ganske få kvadratmeter – alt sammen i indbyrdes gåafstand – er der et væld af kulturtilbud på internationalt niveau. Her er potentialet til at skabe en kulturdestination i verdensklasse.

Det er der også andre, som har fået øje på: I hele ti år er der fra Slots- og Ejendomsstyrelsen og Københavns Kommunes side blevet udarbejdet rapporter, skrevet analyser, holdt workshops og udsendt strategirapporter, fyldt med visioner for Slotsholmen.

I 2014 blev Slotsholmsalliancen dannet – og nej, det er ikke et nyt midterparti, men de samtlige 17 kulturinstitutioner, der ligger i tæt geografisk afstand på og omkring Slotsholmen, nu om dage kendt som Københavns Kulturkvarter. Det er alle fra Nationalmuseet og Tivoli til Det Jødiske Museum og Nikolaj Kunsthal. Denne alliance bestilte sidste år med midler fra Realdania Fonden Gehl Architects til at udføre en såkaldt byrumsanalyse, og komme med anbefalinger baseret på denne. Det er der kommet en meget grundig og præcis rapport ud af, som først og fremmest anbefaler at styrke ankomsten, skilte ens og præcist samt aktivere adgang til vandet og åbne for bevægelser på tværs af kvarteret.

»Så kom nu!« har jeg lyst til at råbe. Vi ved, hvad problemet er, vi ved, hvad løsningen er, og vi ved, hvad resultatet vil blive. Hvem har tænkt sig at eksekvere, som de siger i erhvervslivet?