Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Kenneth Kristensen Berth: Facebook agerer racistisk

Facebook har indført forbud mod såkaldt »hvid nationalisme« på platformen, men lukker øjnene for »sort nationalisme« samme sted. Det er yderst problematisk.

Fra april har Facebook besluttet at forbyde »lovprisning, støtte og præsentation af hvid nationalisme og separatisme« på Facebook og Instagram pga. angrebet på to moskéer i New Zealand. Foto: Joel Saget/ Ritzau Scanpix. Fold sammen
Læs mere

Med virkning fra begyndelsen af april har Facebook besluttet at forbyde »lovprisning, støtte og præsentation af hvid nationalisme og separatisme« på Facebook og Instagram. Beslutningen kommer tilsyneladende i kølvandet på en gal, australsk ekstremists modbydelige angreb på to moskéer i New Zealand.

Hidtil har Facebook sondret mellem »hvid nationalisme« og agitation for »hvidt overherredømme«, hvor sidstnævnte er blevet karakteriseret som racisme – og derfor fjernet. Men sondringen er nu opgivet og erstattet af et generelt forbud mod såkaldt »hvid nationalisme«. Hvilke organisationer og enkeltpersoner, Facebooks beslutning præcist kommer til at vedrøre, er endnu uklart. Men beslutningen forekommer alligevel yderst problematisk. Beslutningen er nemlig kun rettet mod «hvid nationalisme« - men altså ikke f.eks. »sort nationalisme«.

Kenneth Kristensen Berth Fold sammen
Læs mere

I USA agerer organisationen »Nation of Islam« ledet af prædikanten Louis Farrakhan som en »sort nationalistisk« bevægelse. Organisationen er – man tror det er løgn – grundlagt på den opfattelse, at den hvide mand blev skabt for 6.000 år siden af en ond, sort videnskabsmand ved navn Yakub, og at hvide mennesker i årtusinderne herefter har arbejdet på at komme den sorte race til livs, blandt andet gennem opfindelsen af AIDS-virus. Den sorte race betragtes som følge heraf som den originale race, der er den hvide og alle andre racer overlegen.

Farrakhan er ikke en ubetydelig person, som hans over million følgere på Facebook også indikerer. 16. oktober 1995 samlede Farrakhan f.eks. i omegnen af en million tilhængere på National Mall i Washington i protest mod undertrykkelsen af sorte. Og hans organisation er ikke alene. I 2018 opførte NGO’en Southern Poverty Law Center 264 grupper på listen over sorte separatistiske hadgrupper i USA mod 148 hvide nationalistiske hadgrupper.

Bevæger man sig rundt på Facebook, finder man masser af Facebook-sider med flere hundredtusinder følgere, der prædiker »sort overherredømme« og »sort stolthed«, men det er tilsyneladende ikke Facebooks hensigt at forbyde »lovprisning, støtte og præsentation af sort nationalisme og separatisme«.

Grundlæggende bevæger Facebook sig ud i vanskeligt terræn, når man vil bortcensurere ytringer på Facebook, der i de fleste lande vil være fuldt ud lovlige at tilkendegive i det offentlige rum eller i aviser. Men problemet bliver endnu større, fordi Facebook har udvalgt repræsentanter for en specifik hudfarve som genstand for deres intervention – nemlig såkaldt »hvide«.

Racetænkning fremstår både fjollet og arkaisk i det 21. århundrede, og det gælder både organisationer, der agiterer for hvidt overherredømme og organisationer som Nation of Islam, New Black Panther Party og Black Riders, der arbejder for sort overherredømme. At Facebook ikke behandler sådanne organisationer lige betyder, at Facebook de facto selv agerer racistisk. Facebook vender det blinde øje til den største enkeltstående hadgruppe i USA - nemlig Farrakhans Nation of Islam - mens »lovprisning, støtte og præsentation af hvid nationalisme og separatisme« ulovliggøres.