Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Kampen mod Islamisk Stat skal fortsætte

Selv om det er gået godt med at nedkæmpe Islamisk Stat er truslen mod Vesten fra IS' vanvittige ideologi fortsat alvorlig. Derfor er det ikke tid til at lette presset.

Selv om IS er trængt tilbage og har mistet deres territoriale kontrol, så er de ikke endeligt slået. Truslen mod Vesten er altså fortsat alvorlig, og derfor må kampen fortsætte, siger Anders Samuelsen. Her ses ødelagte bygninger i Deir al-Zor i det østlige Syrien. Fold sammen
Læs mere
Foto: Khalil Ashawi / Reuters / Ritzau Scanpix

Når jeg i dag mødes i Washington med mine udenrigsministerkolleger i koalitionen mod Islamisk Stat (IS), sker det overordnet på et positivt bagtæppe. Sammen med irakiske tropper og de kurdisk-ledede Syriske Demokratiske Styrker (SDF) er det lykkedes os at stoppe IS' fremmarch. IS har i dag kun kontrol over mindre end én procent af de massive landområder som terrororganisationen og dens 40.000 fremmedkrigere tidligere kontrollerede i Syrien og Irak. Danmark har sin del af æren for succesen. Vores kampfly har deltaget i bombningerne af IS. Vores mobile radar har bidraget til eksekveringen af koalitionens angreb. Danske militære instruktører har trænet 16.000 irakiske soldater og politifolk til kampen mod IS i Irak. Og vi har leveret en massiv stabiliseringsindsats.

IS' tilbagetog er først og fremmest godt nyt for de næsten otte mio. mennesker, som har levet under terrororganisationens rædsler. Men det er også godt nyt for os i Danmark og Europa. Flygtningestrømmen ud af Syrien og Irak er reduceret. IS er frataget sin sikre base, hvorfra man tilrettelagde komplekse terrorangreb i Vesten.

Alligevel vil jeg advare imod at tro, at kampen er slut. Selv om IS er trængt tilbage og har mistet deres territoriale kontrol, så er de ikke endeligt slået. Det var den klare besked fra amerikanske militære ledere, da jeg besøgte Irak i midten af december. Senest har IS' angreb i Manbij i det nordlige Syrien 16. januar desværre på tragisk vis understreget pointen. Blandt de mange døde var fire amerikanere, der var i området som en del af det amerikanske militære engagement.

Anders Samuelsen Fold sammen
Læs mere

Bliv i Syrien

Derfor har jeg tre klare budskaber:

  • For det første vil jeg opfordre USA til ikke at forlade Syrien, før IS er endeligt nedkæmpet og situationen er konsolideret.

Da præsident Trump før jul meddelte, at amerikanske tropper ville blive trukket ud af det nordlige Syrien med øjeblikkeligt varsel, var jeg blandt dem, der udtrykte stærk bekymring. Der er stadig hundredvis af hardcore IS-krigere, som opholder sig i lommer i Syrien og yderligere tusinder af IS-støtter og sympatisører, som er gået under jorden i både Syrien og Irak. Dyrt købte erfaringer viser, at hvis vi forlader kampen for tidligt, får de mulighed for at komme tilbage. Det er hverken i amerikansk eller europæisk interesse. Danmark har en klar interesse i, at USA er engageret i verden – og også i Syrien. Det har jeg efterfølgende givet udtryk for i en telefonsamtale med min amerikanske kollega.

USA har siden tilkendegivet, at tilbagetrækningen vil ske med omtanke, og at man ikke vil forlade Syrien, før IS er nedkæmpet. Det er positivt, ligesom det er positivt, at USA – sammen med Danmark og resten af koalitionen – fortsætter kampen imod IS i Irak. Jeg håber, at vi får mere klarhed over de amerikanske planer og fremtidige engagement.

  • For det andet må vi sikre, at det sikkerhedsvakuum, der efterlades af amerikanerne, ikke bruges af Tyrkiet som en undskyldning for at angribe de kurdiske tropper i SDF, der loyalt har kæmpet kampen på jorden mod IS.

Og der er grund til bekymring. Tyrkiet har af flere omgange truet med at starte en offensiv i det nordlige Syrien. Et af målene for en sådan offensiv er med den tyrkiske præsident Erdogans ord de kurdiske grupper, der med store tab til følge har deltaget i SDFs landkrig mod IS. Tyrkiet har legitime sikkerhedsinteresser ved sin sydlige grænse, men det betyder ikke, at tyrkerne skal have frie tøjler til at angribe de kurdiske enheder i SDF. En tyrkisk offensiv risikerer også at øge ustabiliteten i området og skade resultaterne i kampen mod IS. Ligesom den risikerer at skubbe de kurdiske SDF-styrker i armene på Assad-regimet. Heldigvis er amerikanerne opmærksomme på situationen og på beskyttelse af deres allierede i SDF. USA arbejder lige nu på en aftale, der skal forhindre et tyrkisk angreb. Og Danmark bakker op.

Fasthold indsatsen

  • For det tredje må vi ikke glemme truslen fra IS andre steder i verden. IS har i dag spredt sig til mere end 20 lande og fremmedkrigere fra over 100 lande er stadig med til at understøtte spredningen af deres brutale ideologi. Det så vi desværre resultaterne af så sent som i december, da en IS-sympatisør dræbte fem og sårede yderligere over ti på et julemarked i Strasbourg, Frankrig. Derfor skal vi fastholde den globale kamp mod IS' ideologi. Den kamp foregår ikke mindst på internettet, hvor IS fortsat udspyer sin afskyelige ideologi. Det skal vi sætte ind over for.

Sikkerhed og frihed er ikke noget, vi kan tage for givet. Truslen mod Vesten fra ISs vanvittige ideologi er fortsat alvorlig. Derfor er det ikke tid til at lette presset. Kampen må fortsætte.