Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Kære politikere, her er otte ting, I bør gøre for iværksætter-Danmark

Bureaukrati og administration er iværksætternes fjende nr. 1. Hvis vi virkelig skal gøre op med bøvlet, kræver det, at der bliver hugget til. Her er otte konkrete forslag til, hvad de danske politikere bør gøre.

En iværksætter, Tommy Ahlers, blev i 2018 minister for forskning og videregående uddannelse, skriver Jesper Jarlbæk og Peter Kofler. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det går godt i dansk økonomi. Mens der – senest med finansloven – er blevet delt gaver ud, har der været gang i den bagvedliggende vækstmotor i det produktive Danmark. Også hos iværksætterne og investorerne, som har arbejdet hårdt for at skabe fremgang.

Men det er ingen juleleg at arbejde med investeringer i højrisikovirksomheder, som startup-virksomheder er. Kun 45,7 pct. af virksomhederne overlever de første tre-fem år, og Danmark er bundskraber blandt lande i Europa, når det kommer til antallet af folk i den erhvervsaktive alder, som forventer at starte ny virksomhed inden for de kommende tre år. En ny lavkonjunktur vil tydeligt kunne mærkes på økosystemet og kapitalmarkedet, og derfor skal vi opbygge et godt fundament for iværksætterne i maskinrummet, mens vi stadig har gode tider.

Jesper Jarlbæk Fold sammen
Læs mere
Foto: Jesper Jarlbæk SH Ted Fahn.

I iværksætteråret blev en iværksætter, Tommy Ahlers, minister for forskning og videregående uddannelse og med en ny formand fremlagde regeringens Iværksætterpanel i juni et nyt sæt anbefalinger. Tiltrækning af udenlandsk talent til tech-iværksættervirksomheder lå højt på ønskesedlen. Der er på tværs af EU-lande mangel på ICT-profiler (informations- og kommunikationsteknologi), og her bliver rekruttering fra den internationale spillebane et vigtigt parameter, hvis drømmen om »iværksætternationen« skal have flyvehøjde.

Vi fik et nyt erhvervsfremmesystem, som iværksætterne har ønsket i årevis. Det ligner en forenkling, men klog af politisk skade og i en tid, hvor det private økosystem faktisk er begyndt at kunne selv, er det ikke uden bekymring, når embedsmænd og selvudnævnte vækstkonsulenter skal trampe rundt med deres 4,7 mia. kr. At man ikke har fundet plads til en eneste iværksætter i den magtfulde erhvervsfremmebestyrelse, gør ikke bekymringen til skamme.

Peter Kofler Fold sammen
Læs mere
Foto: Peter Kofler SH.

De små virksomheders digitalisering fik også politisk fokus med bl.a. SMV:Digital og senest SMV:board panelet. Vi arbejder for et digitalt SMV:take-off. Byrdejagerne har også været i gang i centralforvaltningen, og bevares, vi har fået fjernet det udskældte affaldsgebyr. Bureaukrati og administration er iværksætternes fjende nr. 1. Men hvis vi virkelig skal gøre op med bøvlet, kræver det, at der bliver hugget til. Alt for mange velmenende intentioner strander i krav til konsensus, hvor rådgivere, paraplyorganisationer og nulfejlskulturen skal stemme for.

»Alt for mange velmenende intentioner strander i krav til konsensus.«


2018 bød afslutningsvis på et julemareridt med Socialdemokratiets forslag til, hvordan man kan generobre 1. pladsen i lighed ved effektivt at sætte investeringer i iværksætteri og vækst i stå. Ifølge S skal aktieskatten sættes op, loftet over aktiesparekontoen fastholdes, ligesom partiet ikke ønsker forbedringer på investorfradraget. Der er brug for det modsatte, hvis kagen, som også S vil dele ud af, skal blive større.

Otte iværksættertiltag

Inden Danmark flytter hånden fra de store reform-håndtag, gør vi alle klogt i at sørge for, at motoren kan køre, når renten på et tidspunkt ryger i vejret, og den globale økonomi går på køl. Nedenstående er ikke en forsinket ønskeliste. Det er snarere toppen af de nødvendige forbedringer, der skal sikre, at hjulene også drejer i Danmark, når vindene vender:

1. Sænk aktieskatten så vi kommer på niveau med OECD-landene, 23 pct. Det sikrer for alvor unge iværksættervirksomheders adgang til investeringer, og at fremtidens vækstvirksomheder i højere grad bliver herhjemme.

2. Udvid investorfradraget som i Sverige og England. Det er altafgørende for, at flere tør løbe den kæmpe risiko med investeringer i de nye opstarters.

3. Afskaf iværksætterskatten helt. Den rammer stadig små ejerledere med andel i virksomheden på under ti pct. og vender den tunge ende nedad: De små investorer straffes, de store går fri.

4. Indfør en ny forskerordning for iværksættere. Sikre adgang til nøglemedarbejdere fra udlandet på baggrund af kompetencer, fremfor løn eller land.

5. Gør det lettere at geninvestere penge i startups. Fjern beskatning af aktieavance, hvis pengene geninvesteres i nye startups fremfor at ryge hjem på bankbogen.

6. Indfør en iværksætterkonto. Almindelige lønmodtagere skal fradragsberettiget kunne indbetale op mod én mio. kr. til etablering af egen virksomhed.

7. Væk med byrderne. Det kræver mod at gøre livet nemmere for iværksætterne. Men det kommer tusindfold tilbage.

8. Støt de eksisterende kræfter i økosystemet. Pas på med at slippe erhvervsfremmekræfterne uhæmmet løs. Støt op om de eksisterende private initiativer og ildsjæle. De, der ved noget og tager risiko.