Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Josephine Fock: Klimakrisen kræver kompromisløshed og sammenhold

Lige nu er det så coronakrisen, der tester fællesskabet og kræver, at vi alle giver en hånd med. Det sammenhold og mådehold skal vi alle huske, når krisen klinger af, og det er klimakrisen, vi skal kæmpes os igennem.

»Folk hjælper hinanden og giver afkald på egne behov og bekvemmeligheder. Det giver håb for fremtiden, fordi der her venter kriser, som vil kræve mindst lige så megen solidaritet og sammenhold at overkomme. Jeg tænker især på klimakrisen,« skriver Josephine Fock. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe

Et samfunds sande styrke viser sig for alvor i krisetider, og lige nu tester coronavirussen fællesskabet og den enkeltes evne til at se ud over egen næsetip. Heldigvis har mange danskere forstået alvoren. Folk hjælper hinanden og giver afkald på egne behov og bekvemmeligheder. Det giver håb for fremtiden, fordi der her venter kriser, som vil kræve mindst lige så meget solidaritet og sammenhold at overkomme.

Jeg tænker især på klimakrisen, som ikke »bare« kan løses ved at lukke døren og gå i hjemmeisolation nogle uger. Tværtimod kræver det en historisk omfattende grøn omstilling af hele samfundet og de gængse produktions- og forbrugsmønstre – ikke blot for en stund, men for bestandigt.

Det er ikke taget ud af den blå luft, når forskere taler om »menneskeskabte klimaforandringer«. Faktisk er det veldokumenteret, at vi mennesker er medansvarlige for klimaproblemerne, og at det vil kræve store investeringer og radikale forandringer at løse dem.

Det er ikke nyt, at krisetider kalder på krisepolitik.

»Klimakrisen kommer nemlig til at kræve lige så store hjælpepakker, særforanstaltninger og milliardinvesteringer, som vi har set de seneste uger.«


Under oliekrisen i 70erne accepterede vores forældre og bedsteforældre, at bilerne stod stille, og at der skulle spares på varmen. Mange husker sikkert også, at det var fællesskabet, der betalte regningen for de finans- og bankpakker, som holdt bankerne i live gennem finanskrisen i 00erne.

Lige nu er det så coronakrisen, der tester fællesskabet og kræver, at vi alle giver en hånd med. Det sammenhold og mådehold skal vi alle huske, når krisen klinger af. Klimakrisen kommer nemlig til at kræve lige så store hjælpepakker, særforanstaltninger og milliardinvesteringer, som vi har set de seneste uger.

Når forhandlingerne om klimahandlingsplanerne for alvor sparkes igen, vil Alternativet gøre det til en mærkesag at hæve ambitionerne mest muligt. Det betyder, at det for os er afgørende, at planerne kommer til at indeholde virkemidler nok til at realisere de mål, der fremgår af klimaloven. Det handler ikke om at gøre noget, men om at gøre nok.

Planerne bør indeholde tiltag, der gør Danmark fri af de fossile brændsler, eksempelvis en afviklingsplan for olie- og gasproduktionen fra Nordsøen.

Der bør indføres en bred CO2-afgift, som gør det dyrere at forurene og billigere at tage medansvar for kloden og klimaet – også selvom det betyder, at kød, benzin og flyrejse bliver lidt dyrere.

Og så bør planerne indeholde ambitiøse tiltag, der sikrer, at landbruget, transporten og byggeriet reducerer deres massive klimaaftryk, da dette er helt afgørende for, at målene i klimaloven kan nås.

Alt det, og meget mere, vil Alternativet byde ind med i forhandlingerne. Her forventer vi helt bestemt, at regeringen er klar til at møde udfordringen med samme kompromisløshed og handlekraft, som den har mødt coronakrisen med. Og hvis de seneste uger har lært os noget, er det vel, at borgerne er klar til at tage et stort medansvar, når det gælder fællesskabets fremtid. Sådan er det åbenbart, når stærke samfund står sammen i krisetider.

Josephine Fock er politisk leder i Alternativet