Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Jeg forstår ikke højrefløjens logik – hvem er det, man hjælper, ved at give flygtninge en dårlig start på deres liv i Danmark?

Torsdag vedtog regeringen med støtte fra Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet det såkaldte paradigmeskift. Loven er én lang ulykke på 175 sider.

»En tryg base i form af et sted at bo og behandling af traumer er helt essentielle for, at mennesker, der flygter fra krig og rædsel, får en god start på livet i deres nye hjem,« mener Jacob Mark, SF. Fold sammen
Læs mere
Foto: Morten Stricker

I 20 år har regeringen givet venstrefløjen skylden for fejlslagen integration. Torsdag vedtog de det såkaldte paradigmeskift, der giver integrationen sit største skud for boven hidtil. Det giver simpelthen ingen mening.

Selve loven er én lang ulykke på 175 sider. Man tager penge op af lommen på folk, der i forvejen er fattigere end de fattigste danskere. Man fjerner deres retskrav på en permanent bolig, så børnefamilier i fremtiden kan indkvarteres i årevis under kummerlige kår. Og så får kommunerne halveret den statsstøtte, de normalt får til at dække eksempelvis sygebehandling af flygtninge.

Jacob Mark Fold sammen
Læs mere
Foto: Bax Lindhardt.

Det siger sig selv, at en tryg base i form af et sted at bo og behandling af traumer er helt essentielle for, at mennesker, der flygter fra krig og rædsel, får en god start på livet i deres nye hjem. Tager en uddannelse og kommer i arbejde. Bliver en konstruktiv del af samfundet, til gavn for både os og flygtningene selv – og deres hjemland, hvis de engang skal tilbage.

Nu sætter man i stedet den helt afgørende begyndelse over styr. Resultatet er, at alle taber. Både flygtningene, som risikerer at få psykiske mén og skal kæmpe for at få plads til næringsrig kost og medicin i det stramme budget, og sådan set også os andre, der nu må se integrationen makuleret, før den overhovedet er begyndt.

Jeg må ærligt indrømme, at jeg ikke forstår højrefløjens logik. Hvis de vitterligt mener, at venstrefløjen er skyld i dårlig integration, hvorfor tager de så selv det første skridt til at afmontere den fuldstændigt?

Hvem er det, man hjælper, ved at give mennesker en dårlig start på deres liv i Danmark? Hvem er det, som får det bedre af, at børnefamilier bor i årevis i nedlagte bygninger? Hvordan tjener det danskernes interesser, at kommunen ikke får tilskud til at behandle syge flygtninge?

Jeg fatter det simpelthen ikke.

I SF er vi klar til at tage livtag med de svære dilemmaer i udlændingedebatten, som kræver, at man insisterer på at fastholde humanismen samtidig med, at man ikke er blind for realiteterne. Paradigmeskiftet er bare ikke udtryk for den afvejning. Tværtimod vil det på alle parametre svække vores evne til håndtere de problemstillinger, som modtagelsen af nye mennesker i Danmark byder os.