Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Indvandrerkvinder skal ud af familiefængslet

Jeg bliver dybt bekymret, når jeg læser undersøgelsen blandt jobcentre i København, der viser, at nogle etniske minoritetskvinder føler sig presset af deres familier til ikke at tage et job.

»Jeg bliver dybt bekymret, når jeg læser undersøgelsen blandt jobcentre i København, der viser, at nogle etniske minoritetskvinder føler sig presset af deres familier til ikke at tage et job,« skriver Naser Khader. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Jeg bliver oprigtigt talt ked af det, når jeg læser om 32-årige Bisan, der kom til Danmark fra Libanon for ti år siden. Hun har hverken måttet arbejde eller gå på sprogskole, fordi hendes mand har nægtet hende muligheden for netop det.

Manden var meget jaloux og ville ikke have, at Bisan gik i skole med andre mænd. Hun ville gerne arbejde, men alle hendes ti år i Danmark har været spildt, føler hun. Hun har bare gået derhjemme og grædt.

Jeg blev så harm, da jeg læste Bisans historie i Berlingske forleden. Social kontrol skal stoppes, så indvandrerkvinder kommer ud af familiefængslet og ud på arbejdsmarkedet.

Vi lever ikke i middelalderen!

Naser Khader Naser Khader Bylinefoto: Naser Khader. Fold sammen
Læs mere
Foto: Naser Khader Naser Khader Linda .

Jeg er så træt af mørkemænd, der holder kvinderne fast i et socialt fængsel derhjemme, hvor de hverken må lære dansk eller gå på arbejde.

Kvinder – uanset baggrund - skal ud i samfundet og deltage aktivt. Det er godt for kvinderne, deres børn og samfundet. Og Bisan er på ingen måde den eneste minoritetskvinde, der er udsat for lignende negativ social kontrol.

Jeg bliver dybt bekymret, når jeg læser undersøgelsen blandt jobcentre i København, der viser, at nogle etniske minoritetskvinder føler sig presset af deres familier til ikke at tage et job. Så bliver jeg endnu en gang bekræftet i, at vi har nogle mørkemænd her i landet, der stadig lever i deres egen middelalderagtige verden. Hvor deres negative sociale kontrol holder de her stakkels kvinder nede.

En ny rapport som forskningsvirksomheden Als Research har udarbejdet for Københavns Kommune viser, hvordan social kontrol udgør en hidtil ubeskrevet hindring for, at ledige indvandrerkvinder kan komme i arbejde. Det hverken kan eller skal vi acceptere i Danmark.

Og hvad gør regeringen så ved det?

Den socialdemokratiske integrationsminister Mattias Tesfaye er i Berlingske ude at rase mod de her mænd og mener, at løsningen er at stille flere krav til kvinderne - og mændene. Krav om at optjene ret til ydelser.

Men jeg må indrømme, at det klinger en smule hult, når regeringen – i stedet for netop at stille krav - fratager indvandreres incitament til at komme i arbejde ved at sætte ydelserne op. Før valget lagde Socialdemokratiet op til, at indvandrere på kontanthjælp eller integrationsydelse minimum skulle være i 37-timers aktivering om ugen.

Det lyder jo meget fint. Faktum er bare, at regeringen slet ikke har leveret på dette. Det er et stort blufnummer fra regeringens side.

I Det Konservative Folkeparti ønsker vi at sikre, at flere kommer i arbejde og lærer dansk.

Naser Khader er værdiordfører for Det Konservative Folkeparti