Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Hykleriet på 1. klasse

I debatten om fagforeningsvalg i Københavns Lufthavn bør vi lønmodtagere huske hinanden på, at kun når de mange står sammen er vi stærke. I fagforeningen, i branchen og i den lokale klub.

»Når vi som kolleger har arbejdet for 100 pct. organisering, har vi også fået en bedre arbejdsplads, fordi det kollektive arbejdsfællesskab gav den enkelte tryghed og bedre vilkår. Det kan gøres med kaffe og dialog, og engang imellem med staveplade, for selvfølgelig skal en enkelt nyttig idiot ikke ødelægge arbejdspladsen for de mange,« skriver Jakob Nerup. Fold sammen
Læs mere
Foto: Kasper Palsnov

Hold da helt op, hvor der bliver råbt højt om beskyttelse af lønmodtagere, som ikke vil være med i fællesskabet. Borgerlige politikere og store mediekoncerner er pludselig blevet meget optaget af at beskytte lønmodtagerne. Ikke mod de arbejdsgivere, som hver eneste dag råber, tromler, truer og fyrer ansatte, som vil være i fagforening og have overenskomst. Næh, de er optaget af noget helt andet.

Liberal Alliances Alex Vanopslagh og den konservative Rasmus Jarlov mener ikke, at det skal være tilladt, at ansatte i fællesskab kan opnå en 100 pct. organisering i den overenskomstbærende fagforening og sætte det som en forudsætning for at deltage i arbejdsfællesskabet. De kræver fordømmelse og indgreb. Jeg kræver respekt for fællesskabet.

Mit arbejdsliv som maskinarbejder, 3Fer og HKer har budt på en helt anden oplevelse. Når vi som kolleger har arbejdet for 100 pct. organisering, så har vi også fået en bedre arbejdsplads, fordi det kollektive arbejdsfællesskab gav den enkelte tryghed og bedre vilkår. Det kan gøres med kaffe og dialog, og engang imellem med staveplade, for selvfølgelig skal en enkelt nyttig idiot ikke ødelægge arbejdspladsen for de mange.

Vores simple erkendelse har været, at når arbejdsgiverne har magten til at fyre og hyre, så har vi kun fællesskabets styrke til at balancere overmagten. Egoisme og enegang duer kun på 1. klasse, ikke på gulvet. Organiseringen kollegerne imellem er møjsommeligt opbygget over tid af gode argumenter og de store resultater, som fællesskabet opnår. Mon vi havde fået den sjette ferieuge, pensionsopsparing, kortere arbejdstid osv., hvis det var Vanopslagh og Jarlovs junglelov, der regerede?

Jakob Nerup Fold sammen
Læs mere

Tænk på, at stilladsarbejderne via deres 100 pct. organisering har skaffet sig en reel uddannelse og ikke mindst sørget for, at alle bygningsarbejdere har sikre stilladser. Tænk på, at bagageportørerne i Københavns Lufthavn har været en afgørende forudsætning for at holde social dumping à la Ryan Air ude af lufthavnen. Tænk på, at i brancher som f.eks. restaurationsbranchen, hvor organiseringen er minimal,  er løn- og arbejdsvilkår også meget ringe.

Vi lønmodtagere bør huske hinanden på, at kun når de mange står sammen er vi stærke. I fagforeningen, i branchen og i den lokale klub. Det er her, vi diskuterer, og her, den enkelte har indflydelse på løn- og arbejdsvilkår. Vi skal værne om vores fællesskab og de goder, vi sammen har kæmpet os til gennem generationer. Det skal hverken enkeltpersoner, gule »fagforretninger«, fagforeningsfjendtlige arbejdsgivere, kapitalstærke medier eller borgerlige politikere ødelægge.